Image

Sweco vinner arkitekttävling om Falu lasarett

ARKITEKTUR Sweco har vunnit arkitekttävlingen om utformningen av en ny vårdbyggnad i Falun. Vårdbyggnaden är den största tillbyggnaden som skett vid Falu lasarett sedan 70-talet.
Publicerad den 3 December 2008

- Behoven av att hitta nya lösningar som kan effektivisera sjukvården och förenkla vardagen för sjukvårdspersonal och patienter är stora. Den lösning som vi arbetat fram är väl anpassad till dagens verklighet med knappa resurser, vårdkrävande patienter och ett stort behov av flexibilitet, säger Jan Mattsson, vd för arkitektverksamheten inom Sweco.

Förslaget bygger på att lokalerna ska tåla att antalet vårdplatser varierar över dygnets timmar och veckans dagar. Det ska också vara enkelt att ändra mottagningslokaler till vårdavdelningar och tvärt om. Förslaget inbjuder också till teamarbete och korta avstånd ger möjlighet till bra bemanning även på skift med färre personal.

- Vid större tillbyggnader, som denna, tillämpar vi vår breda erfarenhet från sjukhusprojekt i Sverige och internationellt. Inför tävlingen satte vi därför samman ett team av arkitekter från olika kontor i Sweco, säger Jan Mattsson.

Den föreslagna byggnaden är enkelt uppbyggd och ansluter väl till de befintliga byggnaderna. Fasadutformningen möjliggör variationer i byggnadens planlösningar och ger därmed god flexibilitet för framtiden. Byggnaden kommer att innehålla över hundra vårdplatser, mottagningar, förlossningsavdelning och en operationsenhet.

Sweco vann tävlingen i konkurrens med tre andra arkitektkontor med erfarenhet från vårduppdrag. Förslaget kommer nu att ligga till grund för fortsatt bearbetning och projektering.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Lista: De köpte och sålde mest under första kvartalet 2024

Lista Islossning? Finansiell tjäle som börjar gå ur jorden? Botten nådd? Kanske – men en ovanligt stor andel av de börsnoterade bolagen nollar i både i förvärvs- och avyttringskolumnen i första kvartalets rapport. Vilka bolag som ligger i toppen? Här är listan.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige