Image
Bild: Sweco

Sweco ritar spejsat utsiktstorn

Arkitektur Swecos arkitekter har ritat förslag till nya lokaler som bättre ska spegla den högteknologiska verksamheten vid Swedish Space Corporation vid Esrange Space Center i Kiruna.
Publicerad den 10 December 2012
Bild: Sweco
Bild: Sweco
Esrange Space Center. Bilder: Sweco. Bild: Sweco
Esrange Space Center. Bilder: Sweco.

Vid Esrange Space Center bedrivs både grundforskning och klimatforskning. Forskare och gäster från hela världen får tillgång till rymden.

När man ansåg att den högteknologiska verksamheten inte längre speglades av anläggningen som byggdes på 1960-talet, kontaktades Sweco för att utforma en ny byggnad. Sweco har lämnat förslag till en ny inpasseringslokal och en portal i form av en skulptural konstruktion, samt en ny byggnad för restaurang, utställningsytor och mötesytor kompletterat med ett spektakulärt utsiktstorn.

– Anläggningen är inte ändamålsenlig och vi har vissa kapacitetsproblem. Med en ny byggnad för våra gäster kan vi erbjuda bättre möjligheter att bedriva forskning och även utbildning hos oss. Swecos förslag är nytänkande och helt i linje med vår vision, säger Lennart Poromaa, platschef på Esrange.

Tanken med den nya byggnaden är att skapa ett nytt landmärke som är väl synligt från inpasseringen - en modern, tidsenlig byggnad som personal och ledning är stolta över.

– Med vårt förslag vill vi spegla kärnan i varumärket Esrange och ge nya besökare ett bestående positivt första intryck, säger Peter Järvholm, ansvarig arkitekt tillsammans med August Wiklund på Sweco.

Under stora delar av året kommer gäster och forskare från länder som exempelvis USA, Japan, Tyskland, Frankrike och Sverige till anläggningen för att flyga sina experiment på sondraketer eller vetenskapliga ballonger.

Swecos förslag har fått ett positivt mottagande och nu ser SSC över olika alternativ och lösningar för finansieringen. Ambitionen är att starta projekteringen under 2013 och byggstart under 2014.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Kreditanalytikern: "Rekonstruktionshotet är inte överspelat för SBB"

Ekonomi/Finansiering På nytt står SBB:s ekonomi i fokus när likviditeten framåt ifrågasätts, denna gång av kredithuset Fitch. Fastighetssverige vände sig till Louis Landeman, chef för kreditanalys på Danske Bank, för hans åsikter om hur bolaget hanterat krisen så här långt och vilka utmaningar de har framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige