I SFV:s uppdrag ingår att löpande pröva vilka fastigheter myndigheten ska äga. Det är en naturlig del av att vara en förvaltande myndighet och SFV har länge arbetat med anpassnings- och avyttringsplaner. Under 2024 har arbetet, efter ett särskilt regeringsuppdrag, breddats till att bedöma hela beståndet inom den samlade fastighetsportföljen.
Årets avyttringsplan innehåller 37 fastigheter varav 17 är nya. Då SFV förvaltar cirka 2 300 fastigheter innebär detta att myndigheten även fortsatt kommer att ha ett betydande fastighetsinnehav.
Fastigheterna på avyttringslistan är belägna runt om i Sverige, men innehåller även ett par utrikesfastigheter. Anledningen till att dessa fastigheter valts ut för avyttring är att de inte anses ha en tillräckligt stark koppling till berättelsen om statens framväxt, eller kopplar till annat starkt statligt behov.
SFV får bara sälja fastigheter som staten som helhet inte behöver. Därför tillfrågas alltid andra statliga myndigheter innan en fastighet kan bli aktuell för allmän försäljning. Även kommuner kan av samhällsbyggnadsskäl få förtur, liksom bostadsarrendatorer.
Genom att se över vad SFV äger säkerställs att innehavet möter myndighetens uppdrag från riksdag och regering. Ett något minskat fastighetsinnehav gör dessutom att SFV får mer resurser för att ta hand om de fastigheter som finns kvar – kulturhistoriskt viktiga fastigheter som staten ska öga under överskådlig tid.
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av CDVI
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Aros Kapital
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.