Nästan 1 000 fastighetsägare i 14 kommuner i Stockholms län och på Gotland har fått svara på frågor om förutsättningarna att bedriva fastighetsföretagarverksamhet i dessa kommuner.
Svaren visar att kommunens politiker och tjänstemän i betydande utsträckning kan påverka förutsättningarna för att driva en lönsam fastighetsverksamhet.
Som helhet är fastighetsägarna i regionen mest nöjda med att:
• De allmänna kommunikationerna fungerar bra.
• Köp av fastigheter är en god investering.
• Näringslivsklimatet i kommunen är gynnsamt.
• Kommunen informerar om viktiga förändringar.
- Det är glädjande att även i år få bra betyg av Sundbybergs fastighetsägare. Utvecklingen av kommunen sker i ett nära samspel mellan kommunen och fastighetsägarna och vi är glada att fastighetsägarna är nöjda med kommunens service. För att upprätthålla vår höga tillväxttakt måste vi fortsätta jobba målinriktat. Vi ska hålla en hög servicegrad och ett öppet förhållningssätt för att möjliggöra fler investeringar i kommunen, säger Mikael T. Eriksson (M) kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg.
Men fastighetsägarna i Stockholmsregionen är inte bara nöjda. Kritiken mot kommunerna i regionen är omfattande när det gäller att:
• Kontakterna med tjänstemännen i kommunen inte fungerar bra.
• Handläggningstiderna är för långa.
• Hanteringen av bygg- respektive planärenden inte fungerar smidigt.
- De marknadsmässiga förutsättningarna anses goda med låga räntenivåer och bra hyresnivåer på den kommersiella hyresmarknaden, men på bygg- och planområdet gör högtrycket i byggandet att kritiken mot handläggningstider och hanteringen av plan- och byggärenden är omfattande. Även regeringens politik för fastighetsägandet, både gällande kommersiella lokaler och hyresbostäder, uppfattas begränsa möjligheterna till tillväxt, säger Henrik Tufvesson, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna Stockholm.
- Bostadsbristen är fortsatt akut och nybyggandet behöver ligga kvar på minst dagens nivå. I Stockholm, Solna och Sundbyberg är kritiken särskilt stark mot de kommunägda bostadsföretagens hyressättning och en reformering av hyressättningssystemet och ökad tillgång till planlagd mark är de enskilda åtgärder som fastighetsföretagen i störst utsträckning anser krävs för att stimulera nyproduktionen av hyresbostäder i Stockholmsregionen, avslutar Henrik Tufvesson.
I kommunrankingen för 2017 behåller Sundbyberg med index 117 ohotat förstaplatsen i regionen, före Järfälla, Lidingö och Sollentuna. Haninge och Gotland placerar sig i botten, tyvärr på nya rekordlåga nivåer.
Fastighetsägarindex per kommun
2017 2014
1. Sundbyberg 117 115 (1)
2. Järfälla 112 --
3. Lidingö 111 106 (5)
4. Sollentuna 111 112 (4)
5. Sigtuna 107 --
6. Upplands Väsby 105 --
7. Huddinge 104 105 (7)
8. Solna 104 113 (3)
9. Nacka 103 105 (6)
10. Stockholm 102 104 (9)
11. Täby 102 114 (2)
12. Södertälje 101 98 (10)
13. Haninge 96 104 (8)
14. Gotland 88 90 (11)
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av CDVI
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.