Image

Stort ras för handeln i Göteborgs innerstad

Handel Under 2013 tappade sällanköpshandeln i Göteborgs innerstad var tionde krona. Det visar en undersökning som Fastighetsägarna, GFR, låtit göra tillsammans med konsultföretaget WSP.
Publicerad den 17 December 2014

Samtidigt ökade antalet besökare med sex procent under 2013. Fastighetsägarna har i samarbete med WSP gjort en första undersökning av hur detaljhandel och annan servicenäring utvecklas i stadskärnan.

Cityklimatundersökningen kommer att genomföras årligen för att följa utvecklingen på lång sikt.

Minskningen av sällanköpen, det vill säga varor som kläder, skor, böcker och leksaker, motsvarar i genomsnitt en miljon kronor per butik i Göteborgs innerstad, exklusive Nordstan. Där ökade istället försäljningen med hela 13 procent, motsvarande i snitt tre miljoner kronor per butik.

Tillsammans innebär det att sällanköpshandeln i Göteborgs innerstad växte svagt med drygt en procent under 2013.

- Besökarna blir fler, men man väljer att handla i Nordstan. Innerstadens unika utbud väger inte upp tillgängligheten med parkeringar och öppettider i Nordstan, säger Rikard Ljunggren, näringspolitiskt ansvarig för Fastighetsägarna i Göteborg.

Även på Avenyn var 2013 ett tufft år för sällanköpshandeln. Där minskade försäljningen med nästan sex procent. Samtidigt bekräftas bilden av Avenyn som stadens restauranggata. Här sysselsätter krogarna över tusen personer och omsätter drygt en miljard kronor, vilket är hälften av gatans totala omsättning.

Undersökningen visar hur viktig handeln och restaurangerna är som arbetsgivare i centrala Göteborg. Bara inom de undersökta områdena sysselsätter de två näringarna tillsammans cirka 7 400 personer och omsätter nära elva miljarder kronor. Men för att hålla ställningarna behöver stadskärnan stärkas med fler bostäder och arbetsplatser.

- En slutsats från undersökningen är att centrala Göteborg lider av sin gleshet och brist på människor. Stadskärnan är i behov av ett rejält tillskott på nya bostäder och arbetsplatser. Många av våra medlemmar har både idéer och pengar att satsa på nybyggnation, men det krävs politiskt mod att stå upp för en förtätad stadskärna, avslutar Rikard Ljunggren.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige