500 ledande aktörer inom fastighetsbranschen medverkar i rapporten, som visar att tyska storstäder är det mest intressanta för tillfället. München hamnar i topp och följs av Hamburg.
Rapporten tecknar en bild av en kärv spelplan för fastigheter i Europa under 2009. Faktum är att synen på Europamarknaden aldrig varit så pessimistisk i någon av PricewaterhouseCoopers och Urban Land Institutes tidigare fem kartläggningar.
Tillgång till kapital väntas minska drastiskt både från investerings- och lånesidan. Samtidigt är osäkerheten stor om konjunkturens effekter på hyresmarknaden till följd av minskade lokalbehov när företag tvingas se över sina kostnader eller dra ner på verksamheten.
– Vi befinner nu i ett avvaktande läge där huvudfrågan är om aktörerna inväntar gynnsammare prisnivåer eller om det handlar om en mer fundamental problematik, säger Jörgen Sigvardsson, branschansvarig för fastigheter inom Öhrlings PricewaterhouseCoopers.
I bedömningen av storstädernas fastighetsmarknader backar nu Stockholm tre positioner från fjolåret ner till elfteplats. Som en ytterligare jämförelse hamnade Stockholm på en tredjeplats i motsvarande listning år 2007. Framförallt är det investeringsläget som har försämrats.
– Rapporten riktar in sig på parametrarna investeringsmöjligheter, utvecklingsmöjligheter och riskbedömning och det är framförallt när det gäller investeringsmöjligheter som Stockholm backar ur ett europeiskt perspektiv. Däremot bedöms Stockholm som en av de gynnsammaste städerna sett i ett riskperspektiv, menar Jörgen Sigvardsson.
Stockholms hotellmarknad förväntas bli särskilt hårt drabbad av branschavmattningen där en av tre (33 procent) rekommenderar att sälja av fastighetsbestånd i förhållande till att 13 procent anger köpläge.
De starkaste köprekommendationerna finns inom bostäder och handel. Men handel är samtidigt den sektor där många rekommenderar att sälja, viket indikerar stor osäkerhet.
2009 riktas nu strålkastaren i huvudsak mot den tyska fastighetsmarknaden. München är både gynnsammast ur risksynpunkt och har störst potential för investeringar enligt rapporten. Dessutom är Hamburg hack i häl på en andraplats och såväl Berlin som Frankfurt återfinns på tio-i-topp-listan.
– Framgångsfaktorer i München och tyska storstäder generellt är ett bakomliggande regeringsstöd, ökad inflyttning och en allt starkare köpkraft bland invånarna. En diversifierad ekonomi ger även en lägre riskrating för dessa städer. Men samtidigt är det värt att påpeka att även München ges en svagare bedömning nu än ifjol, säger Jörgen Sigvardsson.
Tio-i-topp-lista över den europeiska fastighetsmarknadens investeringspotential (fjolårets placering inom parentes):
1 (4) München
2 (3) Hamburg
3 (2) Istanbul
4 (13) Zürich
5 (15) London
6 (1) Moskva
7 (10) Helsingfors (delad med Paris)
7 (5) Paris
9 (9) Berlin
10 (7) Frankfurt
11 (8) Stockholm (delad med Amsterdam)
Om rapporten
Rapporten Emerging Trends in Real Estate Europe ger framåtblickande analyser av fastighetsmarkanden i Europa med fokus på frågor om bland annat investering, utveckling och finansiering. Rapporten tas fram av PricewaterhouseCoopers och Urban Land Institute (ULI). Drygt 500 personer har medverkat i underlaget till rapporten. Av dessa har 248 stycken djupintervjuats och resterande svarat på en enkätundersökning. Årets utgåva av rapporten är den sjätte i ordningen.
Presenteras av Pattern Geographic
Presenteras av WeOffice
Bolag Slättö, har genom logistik- och industri-teamet Evolv, gjort sina första förvärv inom lättindustri i den nyetablerade fonden Slättö Value Add III. Lars Axelsson, vd för Evolv, berättar för Fastighetssverige om premiärförvärven och hur man vill fortsätta växa samt hur han ser på framtiden och konkurrensen inom lättindustrisegmentet.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.