Image
Stenhaga förvärvar News fastigheter i Trollhättan från Evergrande. Svante Andersson äger Stenhaga.
Stenhaga förvärvar News fastigheter i Trollhättan från Evergrande. Svante Andersson äger Stenhaga. Bild: Stenhaga

Stenhaga förvärvar Nevs fastigheter från Evergrande

Transaktioner Svante Andersson har genom sitt bolag Stenhaga Invest tecknat Letter of Intent om att förvärva Nevs fastigheter med tillhörande fabriksområde i Trollhättan. Nevs ägs av den kinesiska fastighetsjätten Evergrande och Stenhaga förvärvar 80 procent medan Nevs efter genomförd affär kommer att äga 20 procent som en del i att behålla möjligheten för bilproduktion och försäljning i Europa. Tillträde kommer att ske den 1 juli.
Publicerad den 4 Maj 2023

Fastigheten omfattar cirka 320 000 kvadratmeter lokaler och kontor och cirka 800 000 kvadratmeter mark samt maskiner och inventarier.
Genom åren har det investerats flera miljarder i maskiner, inventarier och anpassningar av fastigheten, vilket ger en stor potential, enligt Svante Andersson.

Stenhaga ägs till 100 procent av Svante Andersson och har cirka 70 bolag inom koncernen och är verksamma i elva länder. Nyligen förvärvade Stenhaga Tierp Arena utanför Uppsala.

En intressant detalj i affären är att det bland annat inte har varit någon mäklare inblandad, utan affären har gjorts upp i direktkontakt mellan Stenhaga och med representanter från Nevs i Trollhättan och med Kinesiska Evergrande. Evergrande som äger Nevs är noterade på Hongkongbörsen är ett av världens största fastighetsbolag.

Största delen av de dryga 300 000 kvadratmeter lokaler som finns är idag outhyrda men några olika aktörer hyr idag cirka 50 000 kvadratmeter.
Svante Andersson har genom sin 30-åriga erfarenhet inom fastighetsbranschen ett stort kontaktnät inom såväl producerande bolag som inom lager/logistik och han ser fram emot att fylla de tomma ytor som fastigheten erbjuder, och diskussioner med intressenter har redan inletts, enligt ett pressmeddelande.
– Fastigheten ligger väldigt bra till och infrastrukturen är mycket god. Det finns bra vägar, järnväg in på området, älven för transporter med båt och dessutom flygplatsen som är närmaste granne, säger Svante Andersson.

På flygplatsen i Trollhättan har Västflyg sin bas och där är Stenhaga en av ägarna. Enligt Svante Andersson är det unikt att kunna transportera gods till och från Trollhättan med dessa fyra transportsätt.

Stenhaga har vid många tillfällen förvärvat tomma fastigheter som man över tid fyllt med egna verksamheter och externa hyresgäster, vilket har skapat fina kassaflöde och ökat värdet på fastigheterna. Bolaget har ett nära samarbete med Trollhättans kommun och kommer att jobba tillsammans med kommunen för att attrahera fler företag att etablera sig i Trollhättan och för att skapa många nya arbetstillfällen, berättar Svante Andersson.

Eftersom Nevs kvarstår som delägare kommer Stenhaga att ha fortsatt samarbete med Nevs.
– Det är många pusselbitar som ska på plats i denna typ av affär men Stenhaga har ett fantastiskt team i organisationen och det känns fint, säger Svante Andersson.

Nina Selander, vd Nevs:
– Vi är glada att återigen få nytt liv i fabriken, säger Nina Selander VD på Nevs. Den har stått tom alldeles för länge och nu får vi rejäl draghjälp med att låta ny verksamhet etablera sig på Stallbacka. För de anställdas del kan jag förstå att det kan uppstå en oro för "vad händer med oss", men det här möjliggör att flertalet anställda kommer att kunna arbeta vidare i den nya verksamheten. Men hur verksamheten ska drivas är en del av våra fortsatta förhandlingar.

Peter Eriksson, kommunalråd Trollhättans Kommun:
– Det är mycket positivt och glädjande för Trollhättan att den tidigare bilfabriken på Stallbacka får en proaktiv ägare som ser möjligheterna och skapar förutsättningar för fler verksamheter i vårt område. Med denna affär kommer nu ytterligare en viktig pusselbit på plats som stärker vår regions näringsliv och arbetsmarknad.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige