Image

Stabilare bostadsmarknader i storstadsregionerna

Bostäder Såväl efterfrågan, prisutveckling och budgivning ökade på samtliga storstadsregioners bostadsmarknader under det tredje kvartalet. Det visar SBAB:s Mäklarbarometer.
Publicerad den 19 Oktober 2016
Tor Borg. Bild: SBAB Bank
Tor Borg.

Temperaturen steg på storstadsregionernas bostadsmarknader under det tredje kvartalet efter ett svalt andra kvartal. Både efterfrågan, prisutveckling och budgivning ökade på samtliga marknader. Till stor del hänger svängarna mellan kvartalen ihop med temporära effekter av amorteringskravets införande. Långsiktigt är bostadsmarknaderna inne i en trendmässig inbromsning. Hur kraftig den blir är osäkert, än så länge är den dock balanserad.

Det visar SBAB:s Mäklarbarometer som baseras på en kvartalsvis enkät till 223 fastighetsmäklare i Stockholms-, Göteborgs- och Malmöregionen.

Efter att under flera år ha blivit allt hetare har temperaturen på storstadsregionernas bostadsmarknader successivt dämpats det senaste året. Under dämpningen har det varit en del variation från kvartal till kvartal. Amorteringskravets införande har förstärkt variationen ytterligare. Mäklarnas bedömning av utvecklingen under det tredje kvartalet tyder därför på att bostadsmarknaderna varvat upp lite grann efter ganska kraftig avkylning under våren.

Utfallet i enkäten visar att efterfråge- och prisökningarna tilltog på samtliga storstadsmarknader under det tredje kvartalet. I kombination med ett lägre utbud ledde detta till budgivningen tilltog och att försäljningstiderna slutade öka och till och med föll på vissa marknader.

- Införandet av amorteringskrav från och med 1 juni ledde till att utbudet av bostäder till salu tillfälligt ökade under april och maj. Men utbudet föll tillbaka efter införandet samtidigt som efterfrågan tuffade på. Sammantaget blev marknadsutvecklingen därför lite svagare under andra kvartalet och lite starkare under det tredje kvartalet, säger Tor Borg, chefsekonom SBAB.

- Visserligen var det tredje kvartalet betydligt starkare än det andra men den långsiktiga trenden går mot en lugnare utveckling än den vi sett under perioden 2012-2015. Inför det fjärde kvartalet är storstadsmäklarna dämpat optimistiska, förväntningarna ligger i linje med det genomsnittliga historiska utfallet. Utbudet av både bostadsrätter och småhus väntas vara lite mer stabilt än vanligt för kvartalet. Efterfrågan och priser väntas fortsätta öka, men i lite lägre takt än under det tredje kvartalet. Försäljningstiderna, tiden mellan att försäljningsuppdraget påbörjas och köpekontrakt skrivs, väntas ligga still eller öka marginellt. Mäklarna räknar också med att budpremien, skillnaden mellan utgångspris och slutpris, ökar lite på både bostadsrätts- och småhusmarknaden.

- Förväntningarna pekar mot vad som kan karakteriseras som en mycket försiktig mjuklandning där priserna fortsätter öka samtidigt som obalanserna mellan efterfrågan och utbud minskar och säljprocesserna successivt blir lite mindre hetsiga.
Efter ett par år på gränsen till överhettning är bostadsmarknaderna på väg att landa. Om det blir en hård- eller mjuklandning återstår att se. Hittills talar mycket för att det blir en mjuklandning men mycket hänger på att räntorna förblir låga och att omvärldsoro kring exempelvis Brexit eller amerikanska presidentvalet inte spiller över till svensk bostadsmarknad, säger Tor Borg.

SBAB:s Mäklarbarometer är en kvartalsvis enkät till 223 fastighetsmäklare i Stor-Stockholm, Stor-Göteborg och Stor-Malmö som genomförts sedan 2005. Den görs av CMA Research på uppdrag av SBAB. Den senaste enkäten gjordes från 19 september till 3 oktober.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige