Image

Skellefteå Kraft och Polaris satsar på solenergi

Energi/miljö Två av Skellefteå kommuns egna bolag gör nu en gemensam satsning på solenergi. Fastighetsbolaget Polaris och energibolaget Skellefteå Kraft har tillsammans möjliggjort att ett nytt industrihotell helt ska kunna försörjas med solenergi.
Publicerad den 7 Mars 2017
Christoffer Svanberg och Fredrik Löfstedt. Bild: Paulina Holmgren
Christoffer Svanberg och Fredrik Löfstedt.

Skellefteå Kraft bedriver sedan mars 2016 utvecklingsarbete inom området sol, lagring samt effektreducering. Arbetet med solenergi och smarta fastigheter bygger på ett av koncernens prioriterade initiativ inom förnybara energikällor. Att försörja Polaris nya industrihotell med solenergi blir Skellefteå Krafts första realiserade solprojekt.

– Solenergin är nästa stora utvecklingssteg inom hållbar energiproduktion och någonting som vi kommer att vara med och påverka i positiv riktning. Den utveckling vi ser inom energisektorn möjliggör för kunder att engagera sig i hållbara energilösningar och att göra ett eget val av kloka och ansvarstagande energilösningar för sin egen energiförsörjning. Skellefteå Kraft vill vara med och möjliggöra dessa energilösningar för kund i både nya affärsmodeller och teknisk kompetens, säger Christoffer Svanberg, affärsområdeschef vid Skellefteå Kraft.  

Polaris nybyggda industrihotell vid området Sömmerskan på Anderstorp i Skellefteå beräknas tas i bruk våren 2017 och blir då den första av Polaris fastigheter som försörjs med egen solenergi. Skellefteå Kraft äger solanläggningen medan Polaris erhåller rätten till den solproduktion som genereras av solcellerna. Polaris kommer att nyttja den soleneergi som produceras i anläggningen, erhålla elcertifikat för samtlig solproduktion och därmed minska sitt behov av levererad och köpt el.

Den valda tekniklösningen för sol, samt tillhörande teknik, medför att anläggningen är förberedd för framtida förändringar och ger möjlighet att integrera solelsproduktion och energilagerstyrning med ett självreglerande likströmsnät. Systemet är skalbart och flexibelt och innehåller även en elmätare som mäter fastighetens elförbrukning för att maximera egenkonsumtion av solel genom strömutjämning så att kostsamma effekttoppar kan reduceras för kundens och miljöns bästa.

– En hållbar utveckling är centralt för Polaris som fastighetsägare. Därför ser vi det som ett naturligt val att producera egen förnybar energi i det nya huset. Tillsammans kommer vi löpande att mäta och utvärdera satsningen, säger Fredrik Löfstedt, fastighetschef på Polaris.

Den totala solcellsmodulytan är 886 kvadratmeter. Anläggningen har både uppställda och plant liggande paneler för att maximera solproduktionen på helåret.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige