Image
Skaraborgs sjukhus byggs ut med nya metoder.
Skaraborgs sjukhus byggs ut med nya metoder. Bild: Semrén & Månsson

Skaraborgs sjukhus byggs ut med nya metoder

Bygg/Arkitektur Efter sju års förarbeten pågår nu bygget av de 65 000 kvadratmeter stora tillbyggnaderna på Skaraborgs sjukhus för fullt. Arkitektkontoret Semrén & Månsson har varit med sedan start och arbetar tätt tillsammans med den blivande verksamhetens personal. – Det är ett komplext och spännande projekt att få arbeta med. Alla inblandade vill verkligen skapa ett sjukhus i framkant, säger Lena Kristiansson, uppdragsansvarig arkitekt för projektet på Semrén & Månsson.
Publicerad den 15 Oktober 2019

När Västra Götalandsregionen gav klartecken för projektet sommaren 2018 drog markarbetet snabbt igång och nu pågår byggnationen för fullt väster om det befintliga sjukhuset i Skövde.
Två byggnader ska det bli, sammanlänkade på mitten av det som kommer att fungera som sjukhusets nya akutmottagning. I den norra byggnaden inryms psykiatrisk vård och i den södra bland annat akutmottagning, -röntgen och operationsavdelningar. Totalt blir bygget det största i Skaraborg sedan själva sjukhuset byggdes. Semrén & Månsson ansvarar för entrélänken samt de delar som innehåller psykiatri vilka tillsammans motsvarar cirka 27 000 kvadratmeter.
– Att rita vårdlokaler kräver en särskild sorts omsorg. Här ska människor som befinner sig i en mycket utsatt situation kunna känna sig trygga. Den byggnad Semrén & Månsson har ansvar för rymmer psykiatrisk vård och här är miljön av stor betydelse för patientens välmående, säger Lena Kristiansson.

I arbetet med utformningen har 3D-modellen med all sin information (BIM) varit ett viktigt verktyg. Den digitala modellen ger en översyn över hela byggnaden, in i minsta detalj. Och arbetssättet har också öppnat för nya möjlighet att engagera den blivande verksamhetens personal i utformningen av lokalerna.
– Vi har genomfört workshops där läkare och sjuksköterskor fått besöka sin framtida arbetsplats i den digitala 3D-modellen med hjälp av VR. Genom detta har vi fått mycket bra input till hur lokalerna bör utformas för att de ska fungera på bästa sätt, säger Lena Kristiansson.

Västfastigheter genomför uppdraget i samarbete med byggentreprenör Byggdialog. Västfastigheter, som är en del av Västra Götalandsregionen, är en av Västsveriges största fastighetsförvaltare. De har bland annat ansvar för förvaltning samt ny-, om- och tillbyggnationer av regionens vårdbyggnader. Sedan år 2018 genomför Västfastigheter en större ny- och ombyggnation som berör hela Skaraborgs sjukhus. Arbetet beräknas vara klart år 2023.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Partnertext

Framtidens laddsystem för elbilar

Presenteras av ChargeNode

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

"Älskar det här bolaget"

Bolag Vid årsskiftet kommer Hufvudstaden första gången på 2000-talet ha en annan vd än Ivo Stopner. Tillträdande Anders Nygren berättar om tankarna när han fick frågan och om arbetet med överlämningen från sin företrädare.Vid årsskiftet kommer Hufvudstaden första gången på 2000-talet ha en annan vd än Ivo Stopner. Tillträdande Anders Nygren berättar om tankarna när han fick frågan och om arbetet med överlämningen från sin företrädare.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY