Image
Anders Danielsson, vd för Skanska Group
Anders Danielsson, vd för Skanska Group Bild: Skanska

Skanskas rörelseresultat högre än förväntat

Bolag Skanska presenterar sin bokslutsrapport för 2023. – Vi fokuserar på att bibehålla en stark finansiell ställning, en stabil lönsamhet inom vår byggverksamhet och bygga upp en portfölj av de mest högkvalitativa moderna kontorsfastigheterna på marknaden inom Förvaltningsfastigheter, säger Anders Danielsson Verkställande direktör och koncernchef, i vd-ordet till rapporten.
Publicerad den 9 Februari 2024

Intäkterna för kvartalet uppgick till 41,9 (40,4) miljarder kronor; justerat för valutakurseffekter ökade intäkterna med 5 procent. Intäkterna för helåret uppgick till 157,1 (161,6) miljarder kronor; justerat för valutakurseffekter minskade intäkterna med 6 procent.

Rörelseresultatet för kvartalet uppgick till 1,0 (3,5) miljarder kronor, och inkluderar nedskrivningar och förändringar i fastighetsvärden om totalt -2,0 miljarder kronor. Justerat för valutakurseffekter minskade rörelseresultatet med 73 procent. Rörelseresultatet för helåret uppgick till 3,2 (9,3) miljarder kronor, och inkluderar nedskrivningar och förändringar i fastighetsvärden om totalt -3.1 miljarder kronor. Justerat för valutakurseffekter minskade rörelseresultatet med 65 procent.

– Med anledning av en svagare marknad har vi i anpassat delar av organisationen och minskat antalet anställda. Inom Projektuveckling är tillväxtstrategin pausad och vårt fokus ligger på försäljning och uthyrning, säger Anders Danielsson.

Resultatet per aktie uppgick till 2,48 (7,28) kronor för perioden och 7,89 (18,62) kronor för helåret. Styrelsen föreslår en utdelning om 5,50 (7,50) kronor per aktie.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Så ställer sig NCC till planerna på Oceanas återuppbyggnad

Bolag För en vecka sedan slog drömmarna om en vattenpark i Göteborg till sommaren i spillror. En brand bröt ut i Lisebergs kommande satsning Oceana, där NCC stod för uppbyggnaden. Nu finns beslut från Lisebergs styrelse att ur askan på nytt låta uppföra den över 13 000 kvadratmeter stora byggnaden.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige