Image
Gym och gästboende är mer intressant än coworking-ytor hos bostadsrättsinnehavare.
Gym och gästboende är mer intressant än coworking-ytor hos bostadsrättsinnehavare.

SBC: Inget större intresse för kontor i BRF

Bostäder SBC, Sveriges Bostadsrättscentrum, har genomfört en undersökning om vad landets bostadsrättsinnehavare vill ha i sin gemensamhetsytor. Coworking är inte speciellt eftertraktat.
Publicerad den 30 Augusti 2021

Vilka gemensamma ytor önskar du helst i din förening? Det var frågan som SBC, Sveriges Bostadsrättscentrum lät ställa till landets bostadsrättsägare i sin senaste rapport. Sett till svaren så föredrar många att både träna och äta med sina grannar. Däremot så är behovet för gemensamma kontorslokaler något som få upplever som stort, pandemin till trots.

Gemensamma lokaler och ytor i en bostadsrättsförening är till för att höja levnadsstandarden för dess medlemmar och samtidigt bidra till en bättre gemenskap i grannskapet. När SBC frågade landets bostadsrättsägare vilka gemensamma ytor de önskar sig allra mest i sin förening svarar 33 procent att de skulle vilja ha ett delat gym. Strax därefter hamnar gästbostad högst upp på önskelistan, något som hela 28 procent önskar. Nästan lika många, 26 procent, vill ha en grillplats och var fjärde bostadsrättsägare önskar sig en gemensam bastu att dela med sina grannar.

– Vi har på senare tid sett att gemensamhetslokaler blivit alltmer populärt och på SBC får vi dagligen ta emot frågor från föreningar som går i tankarna att göra om lokaler till mer gemensamt anpassade ytor. Pandemin kan självklart vara en förklaring till detta. Det finns onekligen ett ökat behov av att umgås med sina grannar och lära känna de man har i sin närhet, säger Marie Östlund, bostadsrättsspecialist på SBC Sveriges Bostadsrättscentrum AB.

Hemodling av frukt och grönt är ett stort intresse för många svenskar och i Sveriges Bostadsrättsrapport svarar 15 procent att de önskar sig allmänna odlingslådor. Något som däremot förvånansvärt få verkar vara intresserade av är ett så kallat coworking-space. Pandemin och hemmakontor till trots så är det enbart sex procent som svarar att de skulle vilja ha en kontorsanpassad yta att dela med sina grannar.

– Det ska bli intressant att se hur resultatet kommer att förändras i framtiden. Mest spännande tycker jag det ska bli att följa utvecklingen av gemensamma hemmakontor. De hamnar långt ner på listan i årets undersökning men dessa kan komma att bli vanligare efter pandemin när behovet av flexibla kontorsalternativ förväntas öka, fortsätter Marie Östlund.

Topp 10 – Gemensamma ytor som bostadsrättsinnehavare helst vill ha
1. Gym
2. Gästbostad
3. Grillplats
4. Bastu
5. Pool
6. Odlingslådor
7. Postpaketrum
8. Coworking-space
9. Kylrum
10. TV-rum

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så blir Rånes framtid efter Amastens ledningsrockad

Bolag SBB har beslutat om den framtida ledningen för Amasten och valt att ersätta Mikael Rånes med Lars Thagesson som vd. Mikael Rånes berättar själv för Fastighetssverige hur den närmaste framtiden blir.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY