Image
Therése Weibull och Victoria Bergman.
Therése Weibull och Victoria Bergman.

Satsa mer på platsutveckling som motor för positiv samhällsutveckling och attraktiva platser

Bolag Samhällets utmaningar är många, både i form av klimatförändringar, bristande integration, ökande psykisk och fysisk ohälsa. En outnyttjad möjlighet är platsutveckling. Genom att använda platser smartare kan fastighetsbranschen göra större nytta för såväl människor, samhället och själva platserna.
Publicerad den 2 November 2023

– När samhällsutvecklingen ser ut som den gör måste platserna ta ett större ansvar. Det finns inte tid att vänta på direktiv från politikerna, säger Victoria Bergman, VD för konsultbolaget InPlace som är specialiserade på strategisk platsutveckling.

Ett exempel är Slakthusområdet i Göteborg där InPlace var med tidigt kring arbetet med framtagningen av platsupplevelsen man ville skapa vilket är en smak av New Yorks meetpacking district där mathantverk och kreativitet möts. De som idag verkar i Slakthusområdet visar på stark tillhörighet och stolthet för sin plats.

– Den strategiska utvecklingen av Slakthusområdet var för oss helt avgörande för att vi gemensamt skulle lyckas ta fram den unikitet området idag står för och något som genomsyrar allt som görs här, säger Anders Rasmunsson, en av grundare till Wine Mechanics, Skandinaviens första urbana vineri. – Inte konstigt att det blev uppror här när man ville etablera Lidl i området, fortsätter Anders Rasmunsson.

– Det krävs inte så mycket för att lyckas – bara lite vilja, mod och nytänkande, säger Therése Weibull, delägare och strateg på InPlace.
– Som konsulter kommer vi in med nya tankar, ny kunskap och utmanar branschen för att tillsammans skapa platser som blir mer attraktiva för människorna och långsiktigt hållbara.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige