Image

Sänkt bolagsskatt förbättrar Vasakronans resultat med 1 358 miljoner kronor

Bolag Vasakronan redovisar ett resultat före värdeförändringar och skatt på 2 613 miljoner kronor (2 468) för 2012. Trots lägre värdeökningar än förra året landar resultatet efter värdeförändringar och skatt på samma nivå som 2011, detta beroende på den sänkta bolagsskatten, som lett till en positiv effekt av omvärdering av den uppskjutna skatten med 1 358 miljoner kronor.
Publicerad den 8 Februari 2013
Fredrik Wirdenius. Bild: Vasakronan
Fredrik Wirdenius.

Hyresintäkterna ökade med 2 procent i ett jämförbart bestånd och uppgick totalt till 5 969 miljoner kronor (6 048).

Driftnettot ökade till 4 272 miljoner kronor (4 211), och i ett jämförbart bestånd var ökningen närmare fyra procent.

Resultat före värdeförändringar och skatt förbättrades med 6 procent och uppgick till 2 613 miljoner kronor (2 468).

Värdeförändringen på fastigheter uppgick till 1 254 miljoner kronor (3 773), vilket motsvarar en värdeökning på 1,5 procent (4,9).

Beståndets värde uppgick vid periodens utgång till 84,1 miljarder kronor (82,4).
Den orealiserade värdeförändringen på finansiella instrument uppgick till -553 miljoner kronor (-931).

Resultatet efter skatt uppgick till 3 923 miljoner kronor (3 938) och i resultatet ingår en positiv effekt av omvärdering uppskjuten skatt med 1 358 miljoner kronor.

- Totalt omsatte vi under 2012 fastigheter för 8 miljarder kronor genom köp och försäljning, men vi har också investerat 2,2 miljarder kronor i nyproduktion och i befintliga fastigheter. Det innebär att vi ytterligare stärkt vår position på hyresmarknaden och skapat förutsättningar för fortsatt hög uthyrningsgrad och god lönsamhet, säger Vasakronans vd Fredrik Wirdenius.

Driftnettot fortsatte att förbättras och ökade för året med närmare fyra procent i jämförbart bestånd. Ökningen förklaras av både högre hyresintäkter och lägre fastighetskostnader.

- För 2012 hade vi som mål att öka driftnettot i ett jämförbart bestånd med 2,5 procent, ett mål som vi med god marginal överträffade. Vi ser den starka driftnettoutvecklingen och den stigande överskottsgraden som ett tecken på en alltmer effektiv organisation och ett fastighetsbestånd som matchar marknadens efterfrågan.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige