Image

Regeringen inför rotavdrag

POLITIK Regeringen anslår 8,3 miljarder kronor för jobb och omställning i ett nytt krispaket. 3,6 miljarder kronor handlar om rotavdrag för att få fart på byggsektorn. Avdraget läggs in i systemet för hushållsnära tjänster och gäller bara personer som bor i villa eller bostadsrätt.
Publicerad den 5 December 2008

Rotavdraget handlar om reparation, ombyggnad och underhåll av byggnader.

Skattereduktionen kopplas till individen (och inte till bostaden/fastigheten som i det tidigare systemet).

Subventionsgraden ska vara densamma som i det nuvarande systemet med hushållsnära tjänster, vilket innebär 50 procent av underlaget, upp till 100 000 kronor per person och år. Avdraget blir därmed maximalt 50 000 kronor per person och år.

De föreslagna reglerna ska tillämpas från den på måndag.

Regeringen menar att förslaget även förbättrar fastighetsägares möjligheter att genomföra energieffektiviseringar i fastigheter, vilket bidrar till att Sverige snabbare kan nå EU:s målsättningar om att energieffektivisera energianvändningen med 20 procent till 2020.

Sysselsättningen inom byggsektorn väntas öka med nästan 7 000 personer till och med 2010 i och med de här åtgärderna.

Hyresgästföreningen är mycket kritisk till att rotavdraget bara gäller villor och bostadsrätter.

- Det är sorgligt att regeringen fortsätter att driva en politik som bara gynnar ägt boende. Förslaget innebär att regeringen fortsätter subventionera villor och bostadsrätter, säger Barbro Engman, ordförande i Hyresgästföreningen.

- Regeringen bortser från sitt samhällsansvar för byggande och boende när man väljer att endast göra åtgärder för ägt boende. Jag hade hellre sett ett rotavdrag som tog hänsyn till landets tre miljoner hyresgäster och stimulerade byggandet, säger Barbro Engman.

Byggbranschen är mer positiv.

- Tidigare erfarenheter av rotavdrag har gett goda resultat för branschen. Konkurrensen från oseriösa aktörer har minskat och för statens del har det inneburit att svarta tjänster till ett värde av två miljarder årligen har blivit vita, vilket i sin tur genererat cirka 850 miljoner i ökade skatteintäkter. För medarbetarna har ett rotavdrag inneburit säkrare arbeten och anställningsförhållanden. Nu när avdraget permanentas kommer det att ge goda effekter på både kort och lång sikt, säger Björn Wellhagen, projektledare för Byggbranschen i samverkan.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Investeringsstöden: Efter kritiken – potterna tas bort

Bostäder Nytt system för investeringsstöden. Bostadsministern kommenterar förändringarna för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY