Image

"Saknar paket riktat mot fastighetsägare"

POLITIK Hans Tilly, ordförande för Byggnads, tycker att regeringens satsningar på byggsektorn är för få och osäkra. - Jag saknar ett kraftfullt paket som är riktat mot fastighetsägare, säger han.
Publicerad den 5 December 2008

Hans Tilly menar att det är bra att regeringen äntligen tar initiativ för att försöka dämpa effekten av lågkonjunkturen. Däremot är satsningarna på byggsektorn alldeles för få och osäkra.

- När vi i byggbranschen står inför en lågkonjunktur som kan bli den värsta sedan 90-talet med tusentals varslade och kanske en arbetslöshet upp mot 20 procent om några månader så är det enda som regeringen föreslår ett rotavdrag som är riktat mot hushållen som en hushållsnära tjänst. Det är inte en vild gissning att tro att hushållen nu är väldigt försiktiga i att starta upp investeringar och renoveringar. Att då förlita sig på ett rotavdrag riktat mot enbart hushållen är väldigt osäkert. Risken är stor att det inte leder till några större satsningar och då inte heller till några nya jobb, säger Hans Tilly.

- Jag saknar ett kraftfullt paket som är riktat mot fastighetsägare. Det är de som måste våga sätta igång med byggandet igen. Jag har i debatten sagt att jag vill ha investeringsbidrag som är riktat mot miljonprogrammen. På så sätt skulle man kunna få igång ombyggnader för att förbättra energibesparingar och få klimatanpassade bostäder. Vi behöver också få tryggare och säkrare bostadsområden och bättre tillgänglighet för bland andra äldre, säger Hans Tilly.

- Bostadsbyggandet faller kraftigt i Sverige. Antalet påbörjade hyreslägenheter har halverats sedan 2006. Det behövs därför ett kraftfullt stimulanspaket för att få fler bostäder. På så sätt kan vi vända utvecklingen och undvika en långdragen lågkonjunktur. Byggnadsarbetarna kan behålla jobben och trångbodda får bättre bostäder.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

De vinner prestigeuppdrag när börsjätten bygger höghus

Bygg/Arkitektur Skanska siktar på 30 000 kvadratmeter förtätning med kongresscenter och hotell i centrala Lund. Läs om vilket kontor som står bakom det vinnande arkitektförslaget och se bilder på det ambitiösa projektet i direkt anslutning till Lund C.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY