Image

Pionjärprojekt med plusenergistandard

Bygg/Arkitektur Sveafastigheter Bostads projekt Kvarteret Neptun i nya Västeråsstadsdelen Öster Mälarstrand planeras att bli ett av Sveriges första större flerbostadsprojekt med plusenergistandard – byggnaderna kommer alltså att producera mer energi än de förbrukar. De tre husen, som innehåller cirka 115 hyreslägenheter, ritas av Alessandro Ripellino Arkitekter på uppdrag av Sveafastigheter Bostad.
Publicerad den 6 Juli 2016
De 115 lägenheterna ska producera mer energi än de förbrukar. Bild: Alessandro Ripellino Arkitekter
De 115 lägenheterna ska producera mer energi än de förbrukar.

Projektet premiärvisas i Almedalen i dag.

Solenergi och stadsekologiska värden har fått styra gestaltningen.

Kvarteret rymmer två lamellhus och ett punkthus kallat Ädelstenen, i direkt anslutning till kajpromenaden. Byggnadernas gestaltning utgår ifrån solen. Därför har husvolymerna formats för att ge största möjliga solcellsyta med bästa läge och vinkel.

– Volymutformningen är en del av projektets hållbarhets¬strategi och innebär att solcellerna får bättre effekt. Mot söder låter vi den biologiska mångfalden bli en del av byggnadernas uttryck, med grönska och bon för fåglar, insekter och andra djur, säger arkitekt Ylva Åborg, partner på Alessandro Ripellino arkitekter.

Neptun är en del av Västerås stads ambitiösa satsning i nya miljöstadsdelen Öster Mälarstrand. Projektet innehåller ledande miljöteknik och ska klara kraven för Miljöbyggnad Guld. Med effektiv planering av byggnader och lägenheter hålls prisnivån ändå ner.

I varje bostad planeras individuell mätning av varmvatten. Alla boende har också tillgång till elfordon, bilpool och cykelpool.

– Vi tycker det är viktigt att hyresgästerna får möjlighet att påverka sitt eget ekologiska fotavtryck. Att enkelt få tillgång till alternativ till bilen är ett sätt att skapa medvetenhet. Genom individuell mätning av varmvatten kan de också bidra till att sänka boende¬kostnaden, säger Svante Jernberg, vd för Sveafastigheter Bostad.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Här är de hetaste rekryteringarna under Q3

Karriär En rad tunga poster i fastighetsbranschen har tillsatts under årets tredje kvartal. Fastighetssverige har tittat närmare på branschens hetaste Q3-rekryteringar.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige