Image
Göteborgs nya centralstationsbyggnad, Göteborg Grand Central. Illustration: Reiulf Ramstad Arkitekter.
Göteborgs nya centralstationsbyggnad, Göteborg Grand Central. Illustration: Reiulf Ramstad Arkitekter. Bild: Peab

Peab bygger ut Göteborgs Centralstation med nytt stationshus

Bygg/Arkitektur Peab har fått uppdraget att bygga Göteborgs nya stationshus som blir den största av tre uppgångar för Västlänkens station Centralen. Beställare är Jernhusen och kontraktssumman uppgår till 870 miljoner kronor.
Publicerad den 10 Juli 2024
Göteborgs nya centralstationsbyggnad, Göteborg Grand Central, vy från nordväst. Illustration: Reiulf Ramstad Arkitekter. Bild: Peab
Göteborgs nya centralstationsbyggnad, Göteborg Grand Central, vy från nordväst. Illustration: Reiulf Ramstad Arkitekter.

Göteborgs nya stationshus, som fått namnet Göteborg Grand Central, är tänkt att bli entré till den nya stadsdelen Centralstaden.

– Det nya stationshuset kommer att fyllas med resenärer och besökare från Västlänken och hela Västsverige. Som lokal samhällsbyggare i Göteborg är vi stolta över att fortsätta kunna bidra till utvecklingen av regionen, säger Stellan Haraldsson, regionchef på Peab.

Stationsbyggnaden omfattar 15 000 kvadratmeter och är en för stadslivet identitetsbärande byggnad med klassisk gestaltning i modern tappning. Fasaden byggs i 100 procent återbrukat tegel, stationshallen får stor rymd och entréerna blir tydliga och i flera väderstreck. I stationens övre plan finns kontor som certifieras enligt Breeam Outstanding, en certifieringsnivå som bara en byggnad till i Göteborg lever upp till idag.

– Vi på Jernhusen är glada över att äntligen sätta i gång med bygget av detta viktiga tillskott till Göteborgs Centralstation. Här gör vi det enkelt för resenärer och boende från hela regionen att välja tåget och smidigt kunna förflytta sig från stationen mot nästa anhalt. Vi har höga förväntningar på allt från arkitektur till klimatavtryck och hållbarhet, säger Caroline Ahrnens Martin, regionchef Jernhusen.

Uppdraget är en totalentreprenad i samverkan, med omgående byggstart där stationsdelarna kommer att stå klara när Västlänken station Centralen öppnar och resterande delar av huset färdigställs under första halvan av 2027.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

De är största fastighetsägarna på din semesterort

Lista Sommaren härjar för fullt och många strömmar till Sveriges semesterorter. Fastighetssverige har såklart gjort ett nedslag på några av de största semesterorterna – här får du svaret på vilka som är de fem största fastighetsägarna där du är!

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige