Image

Omvärdering av nordiska fastighetsaktier – från premie till rabatt

Sverige Nordiska fastighetsaktier har dalat rejält på börsen sedan toppen i september förra året. De tidigare substanspremierna är borta och många bolag handlas nu till rabatt. Det är framförallt de mindre fastighetsbolagen utanför huvudlistan som har tagit en smäll, visar den nya rapporten Pangea Nordic Listed Overview från Pangea Property Partners.
Publicerad den 23 Maj 2017
Mikael Söderlundh. Bild: Pangea Property Partners
Mikael Söderlundh.

– Efter en urstark kursutveckling över flera års tid har vi nu sett en priskorrigering i den noterade fastighetssektorn, säger Mikael Söderlundh, partner och analyschef på Pangea Property Partners.

Sedan rekordnoteringarna i september förra året har nordiska fastighetsaktier backat 5 procent medan aktiemarknaden generellt har gått i motsatt riktning och ökat med 12 procent. I Sverige, den största marknaden i Norden, har fastighetsaktier tappat 6 procent.

– Det är överraskande eftersom bolagens underliggande fastighetsportföljer har fortsatt att öka i värde, men börsnedgången drivs förmodligen av rädsla för dyrare finansiering och nya skattereformer, fortsätter Mikael Söderlundh.

Kombinationen av stigande fastighetsvärden och sjunkande börskurser har gjort att de nordiska fastighetsaktierna nu handlas nära sina substansvärden, visar rapporten. De tidigare stora substanspremierna har försvunnit och många enskilda bolag, inte minst i Finland och Norge, handlas till betydande rabatt.

– Rabatten i de marknaderna motiveras delvis av en förhållandevis liten noterad fastighetssektor med sämre likviditet, säger André Lundberg, projektledare och partner på Pangea Property Partners.

Sett till olika segment så har de mindre fastighetsaktierna som är noterade utanför huvudlistan gått svagast och tappat hela 14 procent sedan september förra året.

– Många av de här aktierna är volatila och det vi ser är förmodligen en reaktion på senaste årens i vissa fall ganska extrema prisuppgångar, fortsätter André Lundberg.
Den nordiska fastighetsmarknaden fortsätter annars att vara stark med god likviditet, positiv hyrestillväxt i många städer och stort intresse från internationella aktörer som söker stabilitet.

– Vi ser exempelvis att utländska fonder börjar köpa allt mer i centrala Stockholm, en marknad där svenska institutioner under lång tid varit dominerande, säger Bård Bjølgerud, VD och partner på Pangea Property Partners.

Transaktionsvolymen på den nordiska fastighetsmarknaden uppgår till 117 miljarder kronor hittills under 2017, att jämföra med 148 miljarder kronor samma period förra året. I Sverige har det genomförts fastighetsaffärer för nästan 50 miljarder kronor, vilket är drygt 30 procent lägre än vid samma tidpunkt i fjol.

Pangea Nordic Listed Overview är en ny rapport från Pangea Property Partners som kommer att publiceras löpande. Rapporten innehåller nyckeltal för alla noterade fastighetsaktier i Norden, både på och utanför huvudlistan, med fokus på börsutveckling, fastighetsbestånd, huvudägare, finansiell ställning och värdering.

Fakta om den noterade fastighetssektorn i Norden (Nasdaq OMX, Nasdaq First North, Oslo Børs)

Nordiska fastighetsaktier – Huvudlistan
• 29 noterade fastighetsaktier med ett samlat börsvärde på 41,6 miljarder euro (+4,7 miljarder euro under senaste året)
• Börsvärde per land: Sverige (78%), Norge (10%), Finland (9%) och Danmark (3%)
• Börsnoteringar (senaste året): inga
• Börsutveckling (senaste året): Norden (+11,9%), Sverige (+11,9%), Norge (+21,2%), Finland (+5,3%) och Danmark (-4,1%)
• Bästa fastighetsaktierna (senaste året): Victoria Park (+49%), Corem (+35%) och D Carnegie (+33%)

Nordiska fastighetsaktier – First North
• 21 noterade fastighetsbolag och projektutvecklare med ett samlat börsvärde på 4,2 miljarder euro
(+2,6 miljarder euro under senaste året)
• Börsvärde per land: Sverige (48%), Norge (47%) och Finland (5%)
• Börsnoteringar (senaste året): Brinova, Maxfastigheter, Solnaberg Property, Samhällsbyggnads-bolaget i Norden (SBB) och Tobin Properties
• Börsutveckling (senaste året): Norden (+14,1%), Sverige (+8,4%), Norge (+9,0%) och Finland (+114,7%)
• Bästa fastighetsaktierna (senaste året): Suomen Hoivatilat (+115%), Prime Living (+72%) och Saltängen Property Invest (+24%)

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Oscar Properties styrelseordförande om Engelberts avgång: "Han är en visionär"

Karriär Oscar Properties har genomgått metamorfos. Det är vad Peter Norman, styrelseordförande i Oscar Properties, anger som anledningen till att bolagets vd sen 19 år nu ska lämna över till Carl Janglin.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige