Image
Nytt hyreskoncept till historiska Kronhuset i Göteborg.
Nytt hyreskoncept till historiska Kronhuset i Göteborg. Bild: Higab/Malin Strandlund

Nytt hyreskoncept i historiskt hus i Göteborg

Uthyrning Kronhuset är ett av Göteborgs äldsta hus och har varit scen för såväl utropandet av Karl XI till kung år 1660 som klassiska konserter, men också fungerat som magasin, gudstjänstlokal och museum. Det senaste året har Higab utvecklat konceptet Bagih, där det kommunala bolaget tänker tvärtom och skapar ett komplement till sitt ordinarie erbjudande.
Publicerad den 14 September 2022
Annons
Image

Flexibla kontrakt utan långa avtalstider. Det är något som kulturutövare i Göteborg har efterfrågat för att skapa en mer behovsanpassad marknad för ateljéer och lokaler.
– Vi förstår att ett alternativ till traditionell månadshyra kan behövas. Vi har nu anpassat Göteborgs bäst bevarade 1600-talshus till en samlingspunkt för arbete inom kreativa näringar. Kronhuset står redo för fler att använda, säger Claes Boman, affärsutvecklare på Higab.

– Det finns kulturverksamheter som inte har möjlighet att hyra en lokal med ett traditionellt hyresavtal. För den målgruppen är det viktigt att vi ser nya lösningar. Genom att dela ytor och kringfunktioner får vi ner kostnaderna, ger fler tillgång till fantastiska hus såsom Kronhuset och skapar dessutom mötesplatser där nya kreativa samarbeten kan födas, säger Claes Boman.

Sedan beskedet gavs att Kronhuset skulle utvecklas till en kreativ arena för drygt ett år sedan har Higab anpassat huset och småskaligt testat att erbjuda kontors- och evenemangsytor. Säkerheten, inomhusmiljön och ytorna har också anpassats för att kunna ta emot fler människor och nu är konceptet redo att växlas upp.

Kronhuset har bara varit tillgängligt för göteborgarna under särskilda arrangemang, och då endast Rikssalen i entréplanet. Med Bagih erbjuds arbets- och produktionsplatser i större delen av huset till dem som inte vill eller kan hyra egna lokaler. En plats där man på ett enkelt sätt får tillgång till ytor som passar för arbete, möten, upplevelser och events.

För att kunna använda Kronhuset som arbetsplats behöver man bli medlem i Bagih. Medlemskapet ger tillgång till husets olika våningar och utrymmen. Förutom mer givna inslag som kök, matplats och toaletter finns gemensamma ytor där långbord samsas med soffor och fåtöljer, men också enskilda arbetsplatser och stora och små mötesrum. Som arbetsplats får lokalerna betraktas som tämligen unika. Överallt samsas man med historien och med husets gamla takbjälkar, golvbrädor och detaljer.

– Vi vill stötta lokala kreatörer i deras profession och ser framför oss medlemmar med skilda kompetenser. Det är när människor med olika bakgrund träffas som man tänker nytt och gör bra saker tillsammans. Vi öppnar upp för medlemmarna att bygga en gemensam kultur här, säger Claes Boman.

Förutom att erbjuda unika arbetsplatser kommer Kronhuset öppna upp för fler events, både i Rikssalen och på övriga plan. Under våren och sommaren har huset stått värd för evenemang som jazzkonsert, skivmässa, fotoutställning, Kammarkörens sommarkonsert och loppis. Kalendern för hösten börjar fyllas på med spännande aktiviteter.

– Målet är att kunna erbjuda göteborgarna en bättre kulturell scen. Vi vill inte konkurrera med stadens arrangörer och driver därför inga egna events. Däremot tar vi initiativ till, och möjliggör evenemang i huset. Vi vill kunna erbjuda vitt skilda upplevelser och dessutom säkerställa att allt håller en hög nivå, säger Axel Frändemark, studiosamordnare på Bagih.

– Vår vision är att det ska bli en självklarhet för både göteborgare och inresta att alltid kolla vad som är på gång här. Kronhuset ska fyllas med liv, säger Claes Boman.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Acrinova tar sig an Nasdaqs huvudlista

Bolag Nästa vecka flyttas Arcinova upp på Nasdaq Stockholm. Det är ett betyg på att företaget går rätt väg, menar vd:n Ulf Wallén som inte tycks oroad av den senaste tidens turbulenta aktiemarknad.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige