Image

Nytt förslag öppnar för fler hyresbostäder

POLITIK Regeringen har lagt ett förslag om att kommunala bostadsföretag ska drivas på affärsmässiga grunder. Det välkomnar Fastighetsägarna, som menar att det kan öppna för fler hyreslägenheter.
Publicerad den 13 Januari 2010

Fastighetsägarna välkomnar regeringens förslag om att kommunala bostadsföretag i framtiden ska drivas på affärsmässiga grunder och utan konkurrenssnedvridande stöd. Det skriver Fastighetsägarna i sitt remissyttrande över regeringens förslag om Allmännyttiga kommunala bostadsbolag (Ds 2009:60).

Regeringens planerade förändring av hyreslagstiftningen innebär att de kommunala bostadsföretagens hyror inte längre ska vara normerande för de privata värdarnas hyror. Det är en efterlängtad förändring som skapar bättre förutsättningar för privata fastighetsägare att kunna erbjuda de bostäder som hyresgästerna efterfrågar, skriver Fastighetsägarna. Det leder på sikt till en bättre fungerande hyresmarknad till glädje för alla som vill bo i hyresrätt.

Fastighetsägarna är dock kritiska till att den föreslagna lagen begränsas bara till att gälla kommunala bostadsaktiebolag och inte – vilket är vanligt förekommande –bostadsbolag som drivs i till exempel stiftelseform. Affärsmässigheten bör omfatta även dem, anser Fastighetsägarna. Det är också angeläget att ett särkilt kontroll- och sanktionssystem skapas för att kontrollera att de kommunala bostadsföretagen verkligen följer de av regeringen föreslagna reglerna om att drivas på affärsmässiga grunder.
– Sammantaget är det här ett steg i alldeles rätt riktning, säger Fastighetsägarna Sveriges vd Reinhold Lennebo i en kommentar.
– Det speglar effekterna av den EU-anmälan som Fastighetsägarna gjorde via vår europeiska organisation 2005 och innebär att vi nu tycks få en lagstiftning som bättre stämmer överens med EU-lag.


Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige