Fastighetsägarna välkomnar regeringens förslag om att kommunala bostadsföretag i framtiden ska drivas på affärsmässiga grunder och utan konkurrenssnedvridande stöd. Det skriver Fastighetsägarna i sitt remissyttrande över regeringens förslag om Allmännyttiga kommunala bostadsbolag (Ds 2009:60).
Regeringens planerade förändring av hyreslagstiftningen innebär att de kommunala bostadsföretagens hyror inte längre ska vara normerande för de privata värdarnas hyror. Det är en efterlängtad förändring som skapar bättre förutsättningar för privata fastighetsägare att kunna erbjuda de bostäder som hyresgästerna efterfrågar, skriver Fastighetsägarna. Det leder på sikt till en bättre fungerande hyresmarknad till glädje för alla som vill bo i hyresrätt.
Fastighetsägarna är dock kritiska till att den föreslagna lagen begränsas bara till att gälla kommunala bostadsaktiebolag och inte – vilket är vanligt förekommande –bostadsbolag som drivs i till exempel stiftelseform. Affärsmässigheten bör omfatta även dem, anser Fastighetsägarna. Det är också angeläget att ett särkilt kontroll- och sanktionssystem skapas för att kontrollera att de kommunala bostadsföretagen verkligen följer de av regeringen föreslagna reglerna om att drivas på affärsmässiga grunder.
– Sammantaget är det här ett steg i alldeles rätt riktning, säger Fastighetsägarna Sveriges vd Reinhold Lennebo i en kommentar.
– Det speglar effekterna av den EU-anmälan som Fastighetsägarna gjorde via vår europeiska organisation 2005 och innebär att vi nu tycks få en lagstiftning som bättre stämmer överens med EU-lag.
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Teknik Pattern är plattformen som vill förstå fastigheter och områden. Gör man det tillräckligt bra kan man nämligen göra förutsägelser om utvecklingen framåt och då kanske det också går att göra platsutveckling mer hållbar. Fastighetssverige har intervjuat Daniel Emgård, affärsutvecklare på Pattern. – Kan man förstå fastigheterna i det sammanhang de ligger i, den påverkan de har och hur de utvecklas – då blir det spännande på riktigt!
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.