Image

Ny tågservicedepå i Kalmar

Bygg/Arkitektur Landstingsfullmäktige har beslutat att teckna ett 22,5 år långt hyresavtal med Kifab i Kalmar AB om den nya tågservicedepå som skall byggas vid Kalmar Södra. Med detta som grund startades projektet upp med en beställning till Skanska som under våren vann upphandlingen.
Publicerad den 10 Juni 2015

Skanska kommer att vara totalentreprenör och samordningsansvariga för de övriga entreprenader som kommer att bli aktuell för att färdigställa verkstaden med tillhörande spåranläggning.

- Vi har sedan 2011 haft frekventa förfrågningar från flera olika aktörer inom tågbranschen om möjligheten att hyra in sig i före detta Bombardiers fabrik alternativt möjligheten att Kifab skulle kunna bygga en lämplig serviceanläggning berättar Michael Gelebo, vd för Kifab.

- Den väg vi valt är ett långsiktigt samarbete med Kalmar Länstrafik som idag äger ett 20-tal fordon som skall underhållas och servas. Tillsammans med experter på fordonsunderhåll har vi utformat en verkstad som passar fordonsflottan optimalt men också tar hänsyn till andra moderna tågtyper som kan bli aktuella i framtiden. Med detta som grund går vi nu vidare med upphandling av byggnationen.

Tågservicedepån kommer att bli cirka 100 meter lång och innehåller två servicespår. Även ett tredje utvändigt spår kommer att byggas där en tvättanläggning kommer att placeras. Depån kan hantera både dieseldrivna fordon och elektriska fordon. Ett avtal kommer att träffas med Trafikverket om de anpassningar som krävs på Kalmar Södra bangård för att spåransluta verkstaden. Den totala projektkalkylen uppgår till cirka 100 miljoner kronor.

Det som närmast händer är att Skanska startar planering och detaljprojektering för en byggstart efter semestern. Servicedepån skall vara färdig att tas i drift i september 2016.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Skanska är ett av världens ledande bygg-, fastighets- och projektutvecklingsföretag i Norden, Europa och USA. Genom att gå i spetsen för hållbarhet erbjuder vi konkurrenskraftiga lösningar. Med våra värderingar och en attraktiv affärsmodell bidrar vi till att skapa en hållbar framtid för kunder och samhället och samtidigt skapa värde för aktieägarna.

I Sverige har företaget cirka 9 000 medarbetare. Intäkterna för byggverksamheten uppgick 2020 till drygt 42 miljarder kronor. Verksamheten inom bostadsutveckling sålde under 2020 cirka 2.300 nya hem.

Skanska Kommersiell U...

Läs mer om Skanska Commercial Development Nordic på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Centralstaden får grönt ljus: "Oj, vad vi har väntat på detta!"

Bygg/Arkitektur Mark- och miljööverdomstolen har nu gett positivt besked gällande utvecklingen av centralenområdet i Göteborg. Domen, som inte kan överklagas, gäller detaljplanen för området norr om Centralstationen i Göteborg och möjliggör att fler delar av projekt Centralstaden Göteborg kan bli verklighet. Fastighetssverige har talat med Henrik Kant, stadsbyggnadsdirektör på Göteborgs stad, om projektet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige