Image

NIB finansierar nytt köpcentrum i Stockholm

AFFÄRER Nordiska Investeringsbanken (NIB) och Citycon har avtalat om ett lån på 281 miljoner kronor för att finansiera byggandet av ett köpcentrum vid Liljeholmstorget i Stockholm
Publicerad den 24 Juni 2008

Byggnadsprojektet följer strikta kriterier för ekologiskt hållbart byggande vilket även var en viktig utgångspunkt för NIB:s beslut att delta i finansieringsstrukturen. NIB:s lån utgör ett viktigt bidrag till projektet, vars totala kostnader uppgår till cirka 180 miljoner euro (1 691 miljoner kronor). Lånetiden är tio år.

Upp till 40 procent av energiförbrukningen i industriländerna beräknas komma från byggnader och fastigheter.

- Liljeholmstorgets galleria byggs utgående från tanken om hållbart byggande där ny teknologi utnyttjas för att effektivisera energi- och vattenanvändningen. Även användningen av fjärrvärme och fjärrkyla ökar stöder energieffektiviteten, säger NIB:s vice verkställande direktör Nils E. Emilsson.

Citycon ansöker om den internationella LEED-certifieringen (Leadership in Energy and Environment Design) för Liljeholmens köpcentrum. Kriterierna för certifieringen är bland annat ekologiskt hållbart byggande, vattenbesparing, energieffektivisering samt miljövänliga val av material och resurser.

- Vi är mycket nöjda över att uppfylla NIB:s krav för utlåning i den nuvarande marknadssituationen. Det är ett konkret tecken på vikten och nyttan av hållbar verksamhet. Vår utgångspunkt i ekologiskt hållbart byggande säkrade oss långfristig finansiering från en uppskattad kreditgivare, konstaterar Citycons ekonomidirektör Eero Sihvonen.

Liljeholmstorgets köpcentrum ligger söder om Stockholms innerstad, i ett växande bostadsområde med goda allmänna kommunikationsförbindelser. Byggandet av det nya köpcentret inleddes i maj 2007. Enligt planerna öppnas det i oktober 2009, med ungefär 90 butiker och annan service på en yta på cirka 28 000 kvadratmeter. Liljeholmstorget är Citycons största enskilda utvecklingsprojekt.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige