Image

NCC riskerar 200 miljoner i böter

Juridik Det norska konkurrensverket har lämnat ett preliminärt besked att NCC ska betala en avgift motsvarande 200 miljoner kronor. Det hela har sin upprinnelse i asfaltarbeten i två områden i Norge.
Publicerad den 18 Oktober 2011

De två områdena som varit föremål för Konkurransetilsynets utredning är Trondheim samt Møre- och Romsdalområdet.

Konkurransetilsynets uppgifter om olovligt samarbete i Møre- och Romsdalområdet tillbakavisas helt av NCC. En utredning som utförts av Advokatfirma Raeder DA på uppdrag av NCC har inte funnit några belägg för detta.

I Trondheimområdet har Konkurransetilsynet funnit att det förekommit olovligt samarbete mellan NCC Roads och Veidekke under åren 2005 till 2008.

Advokatfirma Raeder DA:s utredning bekräftar också att det förekommit oegentligheter i detta område. Det rör sig om en enskild tidigare medarbetare som medvetet agerat i strid mot NCC:s värderingar och regler.
- Det är beklagligt att en tidigare medarbetare avsiktligt agerat helt i strid mot företagets värderingar och regelverk. Det riskerar att skada företaget och branschen allvarligt, säger Göran Landgren, affärsområdeschef för NCC Roads.

NCC ska nu utvärdera Konkurransetillsynets ställningstagande och har sex veckor på sig att bemöta ställningstagandet. Därefter tar myndigheten slutlig ställning i frågan, som sedan kan prövas rättsligt.

NCC ser över de ekonomiska konsekvenserna av varslet.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige