Image

NCC: Byggnads krav slår ut svenska byggjobbare

POLITIK Den 30 september 2008 sa fackförbundet Byggnads i förtid upp bygg- och anläggningsavtalen. Istället presenterades ett nytt avtal där Byggnads på fullt allvar driver frågan om tvingande ackord på alla svenska byggarbetsplatser. De vill också inskränka lokala förtroendemäns rätt att förhandla sin egen lön. Byggnads agerande kan leda till att svenska byggnadsarbetare slås ut från arbetsmarknaden.
Publicerad den 16 Mars 2009

Avtalsstriden står mitt i den värsta lågkonjunkturen sedan 1930-talet och dessutom i en tid då byggbranschen pressas hårt av utländska bolag som etablerar sig på den svenska marknaden.

– Byggnads krav är att svenska byggbolag ska omfattas av ett regelverk som gör det omöjligt att konkurrera med utländska företag som har utländska kollektivavtal. Deras agerande kan leda till att svenska byggnadsarbetare slås ut från arbetsmarknaden, säger Tomas Carlsson, vd för NCC Construction Sverige.

Byggnads kräver bland annat att tvingande ackord ska gälla på samtliga arbetsplatser och att alla andra löneformer tas bort.

– Ackord som helt dominerande löneform innebär att jag inte kan ge mina medarbetare en fast månadslön, även om de hellre vill ha det. Jag vill ha kollektivavtal som gör det möjligt att välja den löneform som passar den anställde och NCC bäst. Det skulle bland annat göra det möjligt att premiera arbetsplatser utan arbetsskador eller arbetsplatser som levererar en bra kvalitet till kunden, säger Tomas Carlsson.

Byggnads vill också förbjuda sina lokala förtroendemän att sluta lokala avtal utan inblandning från en central ombudsman. Vid varje förhandling – och det blir tusentals varje år - ska en ombudsman från Byggnads finnas med, annars riskerar avtalet att bli ogiltigt.

– För mig är det självklart att NCC och lokala fackliga representanter ska kunna förhandla lön utan central inblandning. Jag kan inte se att det från Byggnads sida handlar om något annat än en fråga om centraliserad makt, säger Tomas Carlsson.

Sveriges Byggindustrier och Byggnads har sökt frivillig medling. Är en överenskommelse inte nådd per den 31 mars riskerar byggbranschen en konflikt.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige