Image

Minnesord över Maths Olov Sundquist

Sverige Maths O Sundqvist omkom i en olycka söndagen den 23 september. Han blev 61 år gammal. Här skriver Pär Jönsson, ordförande i Fastighetsägarna Jämtland ett minnesord över honom.
Publicerad den 11 Oktober 2012
Maths O Sundqvist. Maths O Sundqvist.

”Maths O var namnet som alla i Jämtland och stora delar av Norrland kände till.
Maths Olov Sundquist har i en olycka avlidit en månad innan han skulle fylla 62 år.
Sundquist föddes 1950 i byn Kaxås i Jämtland där han som 20-åring tar över sin fars bussbolag då denne blir sjuk. 1978 säljer Mats O bussbolaget som då vuxit betydligt till kommunägda Jämtlandsbuss. Köpeskillingen cirka åtta miljoner kronor investerar Maths O i bland annat två centralt belägna fastigheter i Östersund.

1990 köper han in sig i Investmentbolaget Eken som är början till det idag internationella storbolaget Hexagon. På 1990-taler köper Sundquist fler fastigheter och 1998 blir han Östersunds största privata fastighetsägare. Fastigheterna kompletteras med aktieköp i Öresund och Wihlborgs.

År 2004 är Länstidningen i Östersund nära konkurs och Maths O köper ut socialdemokraterna med flera som ägare. Året därpå 2005 köper han in sig med 20 procent i Norrvidden. Han förvärvar tillsammans med Peab före detta fältjägarregementet i Östersund och omvandlingen till Stadsdel Norr påbörjas.

2006 köps ett liknande projekt in i Kristanstad och 2007 tas resterande 80 procent av Norrvidden över. I och med det är Mats O en av de största fastighetsägarna i norra Sverige med ett bestånd på cirka 4-5 miljarder kronor.

Finanskrisen 2008 drabbar Sundquist hårt och som största lånekund i Carnegie bli han tvingad inför hot om personlig konkurs att överlåta huvuddelen av sina tillgångar, bland annat moderbolaget Skrindan till Valot som sedan allt eftersom säljer tillgångarna.

Det stora norrländska fastighetsbeståndet köps i december 2012 av börsnoterade Diös med huvudkontor i Östersund vars huvudägare är Persson-Invest med verksamheter i Jämtland.

Maths O Sundquist var en lättsam och ärlig affärsman som trots stora och omfattande affärer utanför länet alltid behöll hjärtat i Jämtland-Härjedalen.
Så ofta han hade möjlighet vistades han i Högfors Slott som han köpte 1987 och till vissa delar återskapade den ursprungliga glansen och konstsamlingen. Hans jaktslott i härjedalska Henvålen var en viktig plats för avkoppling från det hektiska affärslivet.

Många är de kulturprojekt som i länet fått bidrag av Sundquist. Han satsade även stora privata summor tillsammans med Bert Sjödin, Frösön och familjen Persson, Östersund i planerna på att bygga en världsattraktion på Östberget Frösön. Ett projekt som lades ned efter finanskrisen. De senaste åren drev Maths O ett utbyggnadsprojekt i Rödkullen Åre tillsammans med den norska skidstjärnan och fastighetsexploatören Björn Dählie.
Många är de länsinnevånare som sörjer Maths O alldeles för tidiga frånfälle. Många indikationer fanns att han åter igen var på gång med en revansch i affärslivet.”

Pär Jönsson
ordförande i Fastighetsägarna Jämtland

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Investeringsstöden: Efter kritiken – potterna tas bort

Bostäder Nytt system för investeringsstöden. Bostadsministern kommenterar förändringarna för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY