Image

Miljonprogram närmare upprustning

BOSTÄDER När Svenska Bostäders drygt 6 000 lägenheter på Järva ska rustas upp de närmaste åren, bestämmer hyresgästerna själva hur omfattande upprustningen ska bli. I hus för hus, ska lokala samrådsgrupper besluta om de vill göra en bas-, utökad- eller omfattande upprustning. Efter renoveringen har hyresgästerna rätt att flytta tillbaka till den standard och hyresnivå som passar dem bäst. Både hyresnivåerna och vad som ska ingå i respektive ombyggnadsnivå är fastställt i ett nytt avtal mellan Svenska Bostäder och Hyresgästföreningen Region Stockholm.
Publicerad den 15 Juni 2009

- Upprustningen ska utgå från de boende. Överenskommelsen är betydelsefull för den fortsatta utvecklingen av Stockholms ytterstad. Nu finns ett ramverk för det fortsatta arbetet för att utveckla Stockholms miljonprogramsområden tillsammans med de boende, säger Joakim Larsson (M), ordförande i Svenska Bostäder och ytterstadsborgarråd.

- Vi tar tag i många års eftersatt underhåll på Järva och det är rimligt att våra boende får stort inflytande i det arbetet. Med den här modellen kan vi ge hyresgästerna stor valfrihet i utformningen av det egna hemmet, samtidigt som vi kan hålla ett bra tempo i upprustningarna, säger Svenska Bostäders VD, Pelle Björklund.

Vid en basupprustning blir den nya hyran 915 kronor per kvadratmeter och år. Det är en 17-procentig höjning jämfört med dagens genomsnittliga hyra och bara ett par procent mer än vad ett vanligt stambyte leder till idag.

I basupprustning ingår bland annat stambyte med ombyggt helkaklat badrum, nya vitvaror i köket, ny elinstallation i hela lägenheten samt nya golv, tapeter, innerdörrar och garderober efter behov. Nya entréer och nymålade trapphus, elektroniskt passersystem och säkerhetsdörrar till alla lägenheter. Dessutom ingår ny trapphusentré, elektronisk passersystem, närvarostyrd armatur i allmänna utrymmen, ommålning av fasaden, fasadåtgärder för bättre miljö samt en upprustning av gården.

Den utökade upprustningen innebär en kvadratmeterkostnad på 1 005 kronor per år, en höjning med 29 procent. Där ingår förutom allt som ingår i basombyggnaden, även högre kvalitet på material i trapphus och entréer, tilläggsisolerade fasader, förbättrad ventilation, bättre
ljudisolering mellan lägenheterna och nya köksskåp, nya köksluckor, nya golv och tapeter i alla lägenheter.

En total upprustning innebär full ombyggnad med en lägenhetsstandard och hyresnivå som är jämförbar med nyproduktion. Huset byggs då om helt och hållet med nya lägenhetsstorlekar och planlösningar samt lägenhetsvisa balkonger istället för loftgångar.

I alla nivåer ingår åtgärder för att sänka energiförbrukningen. Genom till exempel fasadåtgärder och fönsterbyten kan energianvändningen i det högförbrukande miljonprogrammet sänkas kraftigt, samtidigt som inomhuskomforten för de boende ökar.

Det nya avtalet med tre upprustningsnivåer kommer att bli vägledande i upprustningen av hela miljonprogrammet i Stockholm. Först ut är ett av Svenska Bostäders kvarter på Trondheimsgatan i Husby där ombyggnaden beräknas starta i höst.


Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige