Image

Markaffären i Uppsala: Kommunen köper för 1 835 miljoner

Transaktioner I går presenterades den stora markaffären i Uppsala. Kommunen köper Ulleråkerområdet av Landstinget för 1 835 miljoner kronor.
Publicerad den 9 Januari 2014
Fredrik Ahlstedt. Bild: Dan Pettersson/DP Bild
Fredrik Ahlstedt.

Det överenskomna priset har satts utifrån en extern marknadsvärdering.

– Uppsala växer och fler bostäder är avgörande för fortsatt tillväxt. Förvärvet av Ulleråkerområdet är en del i att förverkliga målet om 3 000 nya bostäder per år, säger Fredrik Ahlstedt (M), kommunstyrelsens ordförande.

– Vi är mycket nöjda med uppgörelsen. Kapitalet som vi nu frigör kommer vi att använda för att delfinansiera om- och nybyggnationerna på Akademiska sjukhuset, säger Erik Weiman (M), ordförande för landstingsstyrelsen.

Landstinget är en av de största mark- och fastighetsägarna i Ulleråkerområdet. Större delen av den medicinska verksamhet som tidigare bedrivits har idag flyttat eller avvecklats. 2012 tog landstinget fram en strukturplan för hur området ska utvecklas under de närmaste 10-15 åren.

Det aktuella området uppgår till sammanlagt 774 000 kvadratmeter yta. Av detta bedöms drygt hälften vara lämplig att bebygga. Enligt strukturplanen ska det uppföras hyres- och bostadsrätter i flervåningshus, uppskattningsvis mellan 6 000 och 8 000 lägenheter, varav cirka 30 procent väntas bli hyresrätter. Det planeras också ett lokalt centrum med handel och utvecklad service.

Överlåtelsen av marken sker den 1 mars 2014, då också hela köpeskillingen på 1 835 miljoner kronor ska betalas. Landstinget har fortfarande verksamhet i några lokaler på Ulleråker. Dessa kommer man i fortsättningen att hyra av kommunen, på samma sätt som övriga hyresgäster i området.

Plan- och byggnadsnämnden i Uppsala arbetar för närvarande med ett planprogram för Ulleråkerområdet. Planen beräknas vara klar för godkännande våren 2015. Därefter kommer detaljplaner att tas fram och marken erbjudas till entreprenörer på marknaden, vilket förväntas kunna ske under 2017.

Innan överenskommelsen kan träda i kraft måste den godkännas av landstingsfullmäktige den 4 februari och Uppsala kommunfullmäktige den 27 januari.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige