Image

LKF-ingenjör prisas av Sabo

Energi/miljö Björn Tengberg, fastighetsingenjör på Lunds Kommuns Fastighets AB, får Sabos utmärkelse 2011 års energiutmanare.
Publicerad den 6 Oktober 2011

För tredje året i rad uppmärksammar bransch- och intresseorganisationen Sabo en anställd i allmännyttan som på ett framgångsrikt sätt bidragit till att spara energi i det kommunala bostadsbolaget. I år går utmärkelsen till Björn Tengberg, fastighetsingenjör på LKF i Lund, som har bidraget till att LKF har minskat sin energianvändning.
- Det är mycket stimulerande att få en sådan här utmärkelse men det handlar om ett lagarbete. Från början till slut arbetar jag i dialog med verksamhetschefer, bovärdar, hyresgäster, entreprenörer med flera. Det gör att genomförandet blir smidigare, felen blir färre och förståelsen för åtgärderna större, säger Björn Tengberg.

LKF testar och utvärderar prognosstyrning på cirka 12 000 kvadratmeter fastighetsyta. Mycket arbete har lagts ned på att datorisera fastigheterna. Samtliga värmecentraler och de flesta ventilationsaggregat är nu uppkopplade mot en huvuddator. Med en aktiv personal ger detta en betydande energibesparing.
- Vi har genomfört ett nollställningsprojekt och åtgärdat allt som inte fungerat tillfredsställande. Nu har vi en mycket väl fungerande styr- och regleranläggning, berättar Björn Tengberg.

Juryns motivering till varför Björn Tengberg är årets energiutmanare lyder:
”Björn är en eldsjäl med en mycket positiv inställning till nya metoder och projekt inom energiområdet och han sprider sin energi till resten av underhålls- och driftspersonalen på LKF. Björn får utmärkelsen för sitt arbete med att leda en intern mediagrupp med stor entusiasm, där han initierar, genomför och följer upp energibesparingsprojekt. Han har tagit fram energiplaner per fastighet och arbetet drivs i god dialog med hyresgäster och brukare. Björn har tillsammans med sina kollegor på LKF uppnått mycket goda resultat, där de tre första åren i Skåneinitiativet lett till en energibesparing på 13 procent. ”

- LKF har stora förhoppningar om att kunna leva upp till det mål på 20 procents besparing fram till år 2016 som är satt för Sabo-företagens Skåneinitiativ, säger Björn Tengberg.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Alvendal om produktivitetsbetänkandet: "Kraftig överbyråkratisering i Sverige"

Bostäder I veckan kom Produktivitetskommissionen med sitt delbetänkande, med Kristina Alvendals rapport som bilaga. Fastighetssverige tog ett snack med Alvendal om hennes tankar kring rapporten, delbetänkandet och vägen framåt för svenskt bostadsbyggande.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige