Image

LKAB skjuter fram centrumflytten

Sverige Tidplanen för samhällsomvandlingen i Kiruna uppdateras. Stadens centrum behöver nu inte flyttas före 2022 dessutom meddelade LKAB att man vill köpa fastigheter i ett större område tidigare än vad nuvarande tidplan för köp visat.
Publicerad den 11 Maj 2017

Tidplanerna som presenterades av LKAB och Kiruna kommun 2015 visar mellan vilka år fastighetsägare har möjlighet att sälja sin fastighet till LKAB och hur länge det går att bo kvar eller ha sin verksamhet i de påverkade områdena. Nu detaljeras prognosen för köp och flytt som i stort håller sig inom de årsintervaller som kommunicerats tidigare. Förändringen är att det blir en tydligare och mer detaljerad områdesindelning, inte så stora spann mellan årtal.

– Det är bra att kommunen har presenterat en byggtidplan för nya Kiruna. Det har lett till att vi kunnat synka tidplanerna för köp och flytt utifrån den takt det ska byggas fastigheter att flytta till, vilket alla vinner på. Utveckling måste gå före avveckling, säger Stefan Hämäläinen, direktör för LKAB:s samhällsomvandlingar.

En märkbar förändring är att flytt från Kirunas centrum inte behöver ske före år 2022 och att LKAB vill köpa fastigheter i ett större område tidigare än vad nuvarande tidplan för köp visat. Markrörelserna är oförändrade, men mer information om kommunens utvecklingsplaner är det som lett till justerade tidplaner. LKAB:s tidplaner har haft marginal för justeringar utifrån samhällets och gruvans behov.

– Vi vill skapa stabila förutsättningar för alla aktörer i samhället. För att påverkade områden ska avvecklas enligt plan och möjliggöra fortsatt gruvbrytning krävs att utveckling av nya områden sker i samma takt, säger Stefan Hämäläinen.

Tidplanerna bygger på de prognoser som görs för markrörelser orsakade av gruvan och på behovet av att utveckla nya delar i samhällena. Tidplanen fylls hela tiden på och uppdateras när förutsättningarna ändras i takt med gruvans expansion.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Just nu: Även Oscar Properties andra rekonstruktionsansökan avslås

Juridik Idag hölls det konkursförhandling kring Oscar Properties och tingsrätten meddelar Fastighetssverige att något beslut om konkurs inte har tagits. Däremot kan Fastighetssverige berätta att även bolagets andra ansökan om rekonstruktion har avvisats av tingsrätten, på liknande grunder som den första ansökan.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige