Image
Biljana Pehrsson.
Biljana Pehrsson. Bild: Kungsleden

Kungsleden startar året starkt

Bolag Presenterar ökat förvaltningsresultat, positiv nettouthyrning och optimistisk syn på framtiden.
Publicerad den 22 April 2021

Kungsledens Q1 i siffror:
Förvaltningsresultatet ökade med 3 procent till 318 miljoner kronor (310). Ökningen förklaras av högre hyresintäkter och minskade försäljnings- och administrationskostnader.
Nyuthyrningen uppgick till 50 miljoner kronor (38) och nettouthyrningen till 9 miljoner kronor (3).
17 hyresavtal (31) med ett totalt hyresvärde om 75 Mkr (52) omförhandlades under perioden. Hyresökningen i de omförhandlade hyresavtalen uppgick i genomsnitt till 9 procent (13).
Efter investeringar om 231 miljoner kronor, transaktioner samt positiva värdeförändringar uppgick fastighetsvärdet vid periodens utgång till 41 814 miljoner kronor jämfört med 40 718 v vid årets ingång.
Orealiserade värdeförändringar på fastigheter uppgick till 932 miljoner kronor (243) vilket motsvarar en ökning med 2,3 procent. Den fortsatt mycket starka efterfrågan på lager, industri och logistik till historiskt låga avkastningskrav samt ökad hyrespotential har påverkat fastighetsportföljens värde positivt.
Aktuellt substansvärde ökade till 102,73 kr per aktie (92,58).

Biljana Pehrsson kommenterar:
"Kungsleden levererar ett stabilt resultat för första kvartalet 2021 och utsikterna framåt är goda. För tionde kvartalet i rad har vi en positiv nettouthyrning och omförhandlingsresultatet är fortsatt starkt. Positiva värdeförändringar inom i synnerhet lager-, industri- och logistikbeståndet har tillsammans med investeringar ökat värdet på vår fastighetsportfölj med drygt 1,1 miljarder kronor till 41,8 miljarder kronor sedan årsskiftet.
Förvaltningsresultatet har ökat till 318 Mkr, vilket är en ökning med 3 procent jämfört med första kvartalet föregående år. 2021 har startat bra med fler förfrågningar och ökad aktivitet i hyresmarknaden, både vad avser kontor samt lager, industri och logistik. Transaktionsmarknaden fortsätter att vara stark. Tillväxtprognoserna för året och kommande år har reviderats upp vilket skapar positiva utsikter framåt", skriver hon i vd-ordet och fortsätter:

"Året har börjat bra och utsikterna framåt blir gradvis ljusare. Regeringen justerade nyligen upp sin prognos för Sveriges tillväxt i år, till 3,2 procent och för 2022 till 3,8 procent. Givet att vaccineringen fortgår och att länder gradvis lättar på restriktioner tror vi också på en bredare återhämtning i ekonomierna och en starkare tillväxt för Sverige".

- Victor Friberg
victor@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Neobos strategi framåt: Först avyttring – sedan förvärv

Bolag Fastighetsbolaget Neobo fortsätter minska sina vakanser och öka sin uthyrningsgrad. Däremot redovisar bolaget ett betydligt lägre förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Bolagets vd, Ylva Sarby Westman, säger till Fastighetssverige: – Vi måste arbeta med alla rader i resultaträkningen om vi ska lyckas.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige