Image

Kungsleden lämnar Eskilstuna

Transaktioner Kungsleden säljer hela sitt Eskilstunabestånd till Regio för 700 miljoner kronor, i linje med fastigheternas bokförda värde.
Publicerad den 26 November 2018
Ylva Sarby Westman, vice vd på Kungsleden. Bild: Kungsleden
Ylva Sarby Westman, vice vd på Kungsleden. Eric Bergström. Bild: Brunswick
Eric Bergström.

Affären omfattar 14 handels- och kontorsfastigheter och en tomträtt. Priset uppgår till cirka 700 miljoner kronor före avdrag för latent skatt, vilket är i linje med fastigheternas bokförda värde. Nordanö var rådgivare till säljaren Kungsleden.

Fastigheterna har en uthyrningsbar area om drygt 80 000 kvadratmeter, varav cirka 20 000 kvadratmeter har stått vakant under lång tid.

Stora hyresgäster är bland annat Coop, Eskilstuna kommun och Landstinget Sörmland.

– Vi har fått möjligheten att sälja vårt Eskilstunabestånd till en bra och långsiktig fastighetsägare med fokus på regionstäder. Det frigjorda kapitalet kommer att användas till värdeskapande investeringar i någon av våra prioriterade tillväxtmarknader Stockholm, Göteborg, Malmö eller Västerås. Transaktionen innebär också att vi stärker vårt fokus på kontor och minskar andelen handelsfastigheter i portföljen till att utgöra fem procent av det totala fastighetsvärdet, säger Ylva Sarby Westman, vice vd och CIO Kungsleden.

Regio, som sedan tidigare äger fem fastigheter i centrala Eskilstuna, blir genom förvärvet den ledande privata fastighetsägaren i Eskilstuna. I samband med förvärvet inleds ett nytt samarbete med bolaget Mälarstaden Asset Management AB ("Mälarstaden AM") som kommer att hantera fastigheterna i enlighet med Regios etablerade förvaltningsmodell. Mälarstaden AM är ett nyetablerat förvaltningsbolag med Pontus Rode, tidigare medgrundare till Heimstaden Bostad, som vd.

Efter förvärvet uppgår Regios fastighetsvärde till cirka 8,5 miljarder kronor och portföljen omfattar cirka 470 000 kvadratmeter, huvudsakligen kontorslokaler.

Eric Bergström, vd för Regio och partner i Brunswick Real Estate, säger:
– 2018 har varit ett spännande år för Regio som har kännetecknats av flera strategiskt viktiga förvärv. När vi nu förvärvar Kungsledens samtliga fastigheter i Eskilstuna stärker vi vår position i staden och blir den ledande privata fastighetsägaren i en stark regionstad. Genom fastigheternas centrala lägen, i kombination med vårt nuvarande bestånd, ser vi stora utvecklingsmöjligheter. Vi avser därför att tillsammans med Mälarstaden AM fortsätta utveckla fastigheterna genom att omgående initiera ett omfattande investeringsprogram. Vi är övertygade om att en aktiv fastighetsförvaltning och stadsutveckling med hållbarhet i fokus är viktiga faktorer för en stads tillväxt.

Regio tillträder i januari 2019 och det årliga driftnettobortfallet för Kungsledens del uppgår till omkring 40 miljoner kronor.

I och med försäljningen lämnar Kungsleden Eskilstuna och stänger sitt lokalkontor på orten.

Regio är ett samägt fastighetsbolag som startades av Tredje AP-fonden och Brunswick Real Estate under 2015. Brunswick förvaltar det samägda bolaget där AP3 är majoritetsägare.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Brunswick Real Estate AB på Branschguiden

Brunswick Real Estate är en nordisk investerare och kapitalförvaltare inom fastigheter. Brunswick bygger oberoende hållbara investeringsplattformar med väl definierade investeringsstrategier, i nära samarbete med nordiska och internationella investerare samt våra lokala partners. Teamet består av cirka 70 personer i Stockholm, Helsingfors och Köpenhamn. För mer information, besök: www.brunswickrealestate.com

Läs mer om Brunswick Real Estate AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige