En av Kungsledens fastigheter i Västerås har stora glaspartier vilket medför en utmaning med inomhusklimatet på grund av solens instrålning under sommarhalvåret. Tillsammans med tillverkaren 3M och Kungsledens entreprenör Basreklam, har en ny solfilm baserad på nanoteknik monterats på fastighetens 900 kvadratmeter stora glaspartier.
Fördelen med solfilmen är att den är i princip osynlig för blotta ögat men reducerar solvärmeinstrålningen med cirka 60 procent och solens UV-strålar med 99,9 procent. Solfilmens optiska egenskaper gör att den bländar av solljuset utan att lokalen känns mörkare. Dessutom innehåller inte solfilmen metaller vilket annars är vanligt i traditionella solfilmer. Därmed undviks korrison och signalstörning för mobiltelefoner.
- Tack vare 3M:s solfilm behöver vi inte kyla bort värmen, vilket är väldigt energikrävande. Som stor fastighetsägare har vi ett ansvar gentemot miljön och våra hyresgäster. Därför tittar vi ständigt på nya tekniker och material som kan förbättra vårt avtryck på miljö och samhälle, säger Thomas Wallin, förvaltare på Kungsleden.
Kungsleden har även valt att titta på en alternativ teknik som takmaterial på en kontorsbyggnad på Finnslättenområdet. Taket är 4 200 kvadratmeter stort och täckt med mineralen Olivine, ett av våra vanligaste mineraler. Olivine har en förmåga att fånga upp koldioxid vilket innebär att när det regnar på taket reagerar koldioxiden i luften med Olivinet och omvandlas till silicon dioxid (ett av jordskorpans vanligaste ämnen) och magnesium karbonat (magnesit).
- Fördelen med stora tak är att de har en omfattande exponeringsyta och blir därmed effektiva koldioxidfångare. Taket på vår kontorsbyggnad fångar upp 7 500 kilo koldioxid under sin livslängd på 30 år vilket motsvarar utsläppen vid 5 300 mils bilkörning, säger Thomas Wallin.
Presenteras av CDVI
Presenteras av Fastighetsägarna Service
Presenteras av Aros Kapital
Presenteras av Brandskyddsföreningen
Transaktioner Hur blir transaktionsåret 2025, vilka faktorer kommer ha störst påverkan för dess utvecklingen, vilka segment blir heta respektive kalla och vilken roll kommer utländska aktörer spela på den svenska transaktionsmarknaden? En panel bestående av Erik Nyman, JLL, Peter Wiman, EY, Maryrose David, Savills, och Adam Tyrcha, Newsec, ger sin bild av transaktionsåret som står för dörren.
Kommentera
När du lämnar en kommentar måste du uppge e-post, den används endast till att informera dig om svar på din kommentar och visas inte för andra besökare.