Image

Kungsleden använder nanoteknik i miljöarbetet

Energi/miljö Kungsleden genomför just nu Sveriges största solfilmsprojekt baserad på nanoteknik och testar samtidigt nya takmaterial. Båda projekten genomförs i Västerås och syftar till att förbättra klimatet i Kungsledens fastigheter. Gemensamt för projekten är valet av nya tekniklösningar.
Publicerad den 26 November 2014
Kungsleden använder nanoteknik i sitt miljöarbete. Bild: Kungsleden
Kungsleden använder nanoteknik i sitt miljöarbete.

En av Kungsledens fastigheter i Västerås har stora glaspartier vilket medför en utmaning med inomhusklimatet på grund av solens instrålning under sommarhalvåret. Tillsammans med tillverkaren 3M och Kungsledens entreprenör Basreklam, har en ny solfilm baserad på nanoteknik monterats på fastighetens 900 kvadratmeter stora glaspartier.

Fördelen med solfilmen är att den är i princip osynlig för blotta ögat men reducerar solvärmeinstrålningen med cirka 60 procent och solens UV-strålar med 99,9 procent. Solfilmens optiska egenskaper gör att den bländar av solljuset utan att lokalen känns mörkare. Dessutom innehåller inte solfilmen metaller vilket annars är vanligt i traditionella solfilmer. Därmed undviks korrison och signalstörning för mobiltelefoner.

- Tack vare 3M:s solfilm behöver vi inte kyla bort värmen, vilket är väldigt energikrävande. Som stor fastighetsägare har vi ett ansvar gentemot miljön och våra hyresgäster. Därför tittar vi ständigt på nya tekniker och material som kan förbättra vårt avtryck på miljö och samhälle, säger Thomas Wallin, förvaltare på Kungsleden.

Kungsleden har även valt att titta på en alternativ teknik som takmaterial på en kontorsbyggnad på Finnslättenområdet. Taket är 4 200 kvadratmeter stort och täckt med mineralen Olivine, ett av våra vanligaste mineraler. Olivine har en förmåga att fånga upp koldioxid vilket innebär att när det regnar på taket reagerar koldioxiden i luften med Olivinet och omvandlas till silicon dioxid (ett av jordskorpans vanligaste ämnen) och magnesium karbonat (magnesit).

- Fördelen med stora tak är att de har en omfattande exponeringsyta och blir därmed effektiva koldioxidfångare. Taket på vår kontorsbyggnad fångar upp 7 500 kilo koldioxid under sin livslängd på 30 år vilket motsvarar utsläppen vid 5 300 mils bilkörning, säger Thomas Wallin.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Yield-spreaden mellan logistik och lättindustri har varit alldeles för stor"

Bolag Slättö, har genom logistik- och industri-teamet Evolv, gjort sina första förvärv inom lättindustri i den nyetablerade fonden Slättö Value Add III. Lars Axelsson, vd för Evolv, berättar för Fastighetssverige om premiärförvärven och hur man vill fortsätta växa samt hur han ser på framtiden och konkurrensen inom lättindustrisegmentet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige