Image

Korruptionen ökar – byggbranschen hårt drabbad

Juridik I går lämnades Statskontorets kartläggning över korruption inom kommun och landsting över till regeringen. Bygg- är den korruptionstätaste sektorn och står för 36 procent av korruptionsfallen.
Publicerad den 12 Juni 2012

Allt fler tjänstemän och politiker bedömer att korruption förekommer, men det leder sällan till konkreta åtgärder. Jämfört med år 2008 är det dessutom fler i dag som säger att de själva har utsatts för erbjudanden om otillbörliga förmåner.

Sverige anses i internationella mätningar vara ett av världens mest korruptionsbefriade länder. Antalet polisanmälda korruptionsbrott i den kommunala sektorn är relativt litet, cirka 20 anmälningar per år. Antalet har varit konstant sedan år 2003.

I vissa avseenden har riskerna för korruption ökat under de senaste åren. Statskontoret konstaterar även att kommunala tjänstemän är mer utsatta än politiker för faran för korruption och att plan- och byggsektorn sticker ut som mest riskutsatt. I de större städerna är medvetenheten om riskerna större än i de små.

- Den interna kontrollen är inte tillräcklig för att förebygga och upptäcka korruptionen, säger Statskontorets generaldirektör Yvonne Gustafsson.

- Enligt Statskontorets bedömning omfattas riskerna för korruption alltför sällan i de riskanalyser som bildar utgångspunkt för den interna kontrollen. Det görs inte tillräckligt med kontroll av att de beslutade reglerna följs.

Statskontoret föreslår att:
# Regeringen träffar en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) för att förbättra arbetet mot korruption i den kommunala sektorn.

# Kommunallagen förtydligas för att förstärka regelefterlevnaden.

# Det införs ett bättre skydd för personer som slår larm om oegentligheter.

# SKL påbörjar ett arbete för en gemensam kommunal värdegrund.

# Den interna kontrollen i kommuner och landsting förstärks för att motverka korruption.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

En tidigare Balder-topp frikänns från åtal om grovt insiderbrott

Juridik I april hölls hovrättsförhandlingar i det uppmärksammade Collector-målet där elva personer sedan tidigare är dömda i tingsrätten för insiderhandel i nischbanken som skedde under januari 2020. Nu har domen kommit och hovrätten frikänner samtliga inblandade utom en av de huvudmisstänkta före detta Balder-topparna som alltjämt döms för grovt insiderbrott även i hovrätten, den andre frikänns dock från åtalet om grovt insiderbrott. Ekobrottsmyndighetens åklagaren i fallet kommenterar hovrättens domar för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige