Image

Konkursökningen tolv procent under Q1

Sverige Under årets första kvartal ökade antalet företagskonkurser med tolv procent. De största ökningarna återfinns inom handeln, byggindustrin, privata tjänsteföretag och transportsektorn. Skåne län är en av de regioner som drabbats hårdast. För mars månad var konkursökningen något mindre, men fortfarande är det osäkert när konjunkturen för det svenska näringslivet kommer att förstärkas, enligt UC.
Publicerad den 5 April 2013
Roland Sigbladh. Bild: UC
Roland Sigbladh.

Under mars månad försattes 563 svenska företag i konkurs vilket är en ökning med sju procent jämfört med samma månad föregående år. Ökningstakten har dock avtagit något och det finns indikatorer som pekar i en positiv riktning.

– De svenska hushållen är nu mer optimistiska inför framtiden och backas dessutom upp av ett högt sparande och låga boräntor. Fortsätter den utvecklingen kan vi förvänta oss att den privata konsumtionen även framledes kommer att vara en bärande faktor för tillväxten i efterfrågan. Framför allt är det då tjänsteföretagen som har förutsättningar att växa sig starkare, medan den mer exportberoende industrin får invänta att konjunkturen i vår omvärld repar sig, säger Roland Sigbladh, marknadschef på affärs- och kreditupplysningsföretaget UC.

Sett till hela det första kvartalet uppgick antalet företagskonkurser till 1 832 stycken. Det är en ökning med tolv procent jämfört med samma period föregående år. Till stora delar är det inom handeln, byggindustrin, privata tjänsteföretag och transportsektorn som de största konkursökningarna skett.

Framför allt sviktar marknaden för byggande av hus. Det slår i princip över hela landet och allra mest i storstadsregionerna.

Hotell- och restaurangnäringen däremot uppvisar en positiv trend och där har konkurserna minskat med 24 procent under årets första tre månader.

– Många branscher har det fortfarande tufft, och i ett läge när lågkonjunkturen klamrar sig fast får företag med små marginaler och som verkar i hårt konkurrensutsatta branscher stora problem, säger Roland Sigbladh.

Geografiskt utmärker sig Skåne län där konkurserna har ökat med hela 26 procent under det första kvartalet. I Stockholm och Västra Götaland låg konkursökningarna på vardera 9 procent. I huvudstadsregionen noteras flest konkurser inom parti- och detaljhandeln, medan konkurserna minskar i samma branscher i Västra Götaland. I Skåne kan uppgången främst härledas till byggande av hus och landtransport, medan konkurserna har minskat i exempelvis partihandeln i länet.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige