Image

Konkursökningen 16 procent i april

Sverige Konkursökningen fortsätter och låg på 16 procent i april, jämfört med april 2012. De största ökningarna finns inom privata tjänster, byggindustrin samt information och kommunikation, enligt UC.
Publicerad den 6 Maj 2013
Roland Sigbladh. Bild: UC
Roland Sigbladh.

Under april månad försattes 633 företag i konkurs. Det motsvarar en ökning med hela 16 procent jämfört med april 2012. För det första tertialet är ökningen 13 procent.

– När företag väntar med eller minskar sina investeringar, konsumtionen går på sparlåga och exportmarknaden kämpar mot en stark kronkurs och svag global efterfrågan blir näringslivets utbud större än efterfrågan i flera branscher och regioner. Men trots de orosmoln som påverkar utsikterna för svensk ekonomi, och då inte minst den osäkra situationen i euroområdet, är hushållen nu mer optimistiska än tidigare. Det i kombination med ett högt sparande, ett lågt pristryck och en uppdämd efterfrågan torde på lite sikt kunna stimulera köplusten så att hushållen blir den motor som får ekonomin att vända uppåt igen, säger Roland Sigbladh, marknadschef på affärs- och kreditupplysningsföretaget UC.

Bland storstadsregionerna är det framför allt i Stockholms län och Skåne som konkurserna ökat mest.

Helt klart står att den osäkra utvecklingen i euroområdet är ett stort orosmoln för svenskt vidkommande och det försvårar den ekonomiska tillväxten i Sverige. Hushållen blir därmed mycket viktiga för den fortsatta efterfrågan. Samtidigt kommer mer positiva omvärldssignaler från till exempel USA och Kina, som också skulle kunna få fart på företagssektorn.

– Osäkerhetsfaktorerna till trots ska vi ha i åtanke att de allra flesta svenska företag har god betalnings- och överlevnadsförmåga samt en hög kreditvärdighet. Dessutom har vi haft en stor ökning av antalet verksamma företag inom svenskt näringsliv under 2000-talet, så det är ofrånkomligt med en överetablering inom vissa branscher och en viss utslagning i samband med en försämrad konjunktur, säger Roland Sigbladh.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så vill Areim utveckla sitt nya palats – och sin kontorsportfölj

Bolag Areim gör ett nytt tungt förvärv på Stockholms kontorsmarknad. Efter köpet av Grönstedska palatset berättar Julia Mejegård, Head of Investments Sweden, om planerna för utveckling av Grönstedska palatset, synen på kontorsportföljen i dagsläget, hur man vill utveckla sin kontorsportfölj i Stockholm framöver och vilka delar av staden man ser som attraktiva för nya förvärv.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige