Image

Kommun gör okända fastighetsaffärer

AFFÄRER Oskarshamns kommun har lagt 62,6 miljoner kronor på fastighetsaffärer långt utanför kommunen. Det är bara ett fåtal personer i kommunledningen som har känt till kommunens intressen i fastighetsbolaget. - Inte bra. Vi försöker dra oss ur det här, säger ekonomichefen Armin Avdic som vägrat sitta med i bolagets styrelse.
Publicerad den 15 Oktober 2008

Sedan september 2006 är Oskarshamns kommun delägare i fastighetsbolaget, skriver Smålandsposten.

Ekonomichef Avdic berättade om kommunens investeringar på fullmäktigemötet i måndags kväll. Förutom fastighetsaffärerna har kommunen också spekulerat i amerikanska ränteobligationer och riskerar en mångmiljonsmäll i och med dem, skriver Smålandsposten.

Fastighetsbolaget ägs också av Systembolagets pensionsstiftelse, Fagersta kommun, Söderberg och Partners pensionsstiftelse, Sandviks pensionsstiftelse samt P-O Söderberg som driver Söderberg och Partners.

Just Söderberg och Partners anlitas av Oskarshamns kommun som konsult – och det var det bolaget som tog initiativet till att starta bolaget.

- Det här är inte bra, och det håller även Söderberg och Partners med om. De förväntas ju vara oberoende i sin rådgivning, säger Armin Avdic till Smålandsposten.

Fastighetsbolaget äger bland annat Ica Maxi i Kristianstad och bostäder i Skövde. Tanken från början var att bolaget skulle äga "säkra" fastigheter där kommun och landsting var hyresgäster. I stället blev det kommersiella fastigheter.

Oskarshamns kommuns representant i fastighetsbolagets styrelse var förre ekonomichefen Joakim Malmdal. Sedan han slutade som ekonomichef har Oskarshamn inte haft någon representant. Nuvarande ekonomichefen Armin Avdic ville inte vara med.

- Jag tycker att det är olämpligt att jag som ekonomichef sitter med i en sådan styrelse. Jag tycker inte att vi ska ägna oss åt fastighetsaffärer på andra platser i landet. Jag tycker att vi bara ska göra det inom Oskarshamns kommuns gränser, säger han till Smålandsposten.

Först den 22 september i år fick kommunstyrelsen höra talas om fastighetsaffärerna. Tidigare hade viss information gått ut till kommunstyrelsens presidium.

- Mycket ska man höra innan öronen trillar av, säger Bo Malm (v) till Smålandsposten.
- Kommunen är alltså delägare i ett bolag som jag aldrig vetat om. Till kommunägda bolag ska ju väljas representanter i demokratisk ordning, men det enda vi vet är att förre ekonomichefen har varit vår representant. Hur det gått till vet vi ingenting om, säger Bo Malm, som också är oerhört kritisk till Söderberg och Partners inblandning.

- Här har de ju både dubbla och tredubbla roller. Jag förstår ingenting.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Här är arkitektbolagen med flest projekt och högst intäkter

Bolag Arkitektbranschen har drabbats hårt av lågkonjunkturen, men nu kan en vändning vara på gång. Det visar en ny rapport från Tendium och Byggfakta som Fastighetssverige tagit del av. Här kan du bland annat läsa om vilka arkitektbolag som toppar listorna över antal projekt och högst intäkter.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige