Image
Kvarteret Smörkärnan.
Kvarteret Smörkärnan. Bild: Sweco Architects

Klartecken för 650 nya bostäder i Lund

Bygg/Arkitektur Byggnadsnämnden beslutade under torsdagen att anta en detaljplan som gör det möjligt att bygga sju nya kvarter på Västerbro. Planen ger ungefär 650 nya bostäder i olika former, allt från studentbostäder till Lunds första takradhus.
Publicerad den 9 Juni 2023

På platsen där Öresundsvägen möter Kaprifolievägen och Kobjersvägen tas nästa steg i Västerbros utveckling. Huset som finns där idag är från 1980-talet men kan nu ersättas med bland annat bostäder och en förskola.

– Den här planen är ett riktigt bra exempel på hur vi tänker oss att hela Västerbro ska utvecklas från industriområde till en levande, hållbar stadsdel. Kvarteren bidrar till den övergripande tanken om en blandad stadsdel med olika bostadsformer, lokaler i bottenvåningen och gator och grönytor som bryter upp området, säger Björn Abelson (S), byggnadsnämndens ordförande.

Mitt i kvarteret byggs ett mobilitetshus, ett parkeringshus med service och parkering för både bilar och cyklar. Ovanpå mobilitetshuset kan det bli Lunds första takradhus. Ungefär 13 stadsradhus planerar exploatören Ikano Bostäder att bygga.

I två av kvarteren blir det möjligt att bygga upp till 7 våningar, på en mindre del av husen. Ett av dessa är ett är hus med studentbostäder som ligger närmast Lunds stadskärna och vetter ut mot sydost. I övrigt blir det mest 4–6-våningshus på samma sätt som i resten av Västerbro.

– Öresundsvägen föreslås göras om till en stadsgata med en ny trädallé och gång- och cykelvägar. Det kommer att bli behagligt att vistas där och trafiktempot kommer att sänkas, berättar Jenny Nagenius, planarkitekt på stadsbyggnadskontoret.

Vid samma möte beslutade byggnadsnämnden att planeringsarbete ska starta för kvarteren Virket 1 och 3, tanken är att det även där ska byggas bostäder och service längs med Öresundsvägen. I ett inriktningsbeslut för kvarteren Länsmannen och Töebacken lite längre söderut på Västerbro beslutade nämnden om en ny struktur för kvarteren. Den nya strukturen behövs då det inte längre är aktuellt med en grundskola där.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Colliers-toppen: Då vänder fastighetsmarknaden

Bolag Transaktionsmarknaden i Norden är den svagaste på ett decennium och någon särskilt stor ljusning väntar sig inte Colliers under det avslutande kvartalet, även om de väntar sig att det blir det starkaste på året och att ungefär tio miljarder euro ska omsättas fram till årsskiftet. För Fastighetsmarknaden som helhet dröjer det innan återhämtningen är här, först ska börsen och sedan obligationsmarknaden rätta till sig, det berättade Colliers nordiska vd Bård Bjølgerud under bolagets senaste Nordic Outlook-presentation.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige