Image
Bild: Istock

Kina överväger rädda systemviktiga fastighetsutvecklare

Bolag Kinesiska myndigheter överväger nya åtgärder för att rädda landets stora fastighetsutvecklare från den likviditetskris som råder i den fallande fastighetsmarknaden, det rapporterar Bloomberg News med hänvisning till källor.
Publicerad den 4 Januari 2023

Den finansiella stabilitets- och utvecklingskommittén har uppmanat bankmyndigheter att bistå i balansräkningsstabilisering av vissa systemviktiga bolag i marknaden, skriver Bloomberg News vilket återges av Nyhetsbyrån Direkt. Uppmaningen utfärdades i slutet av förra veckan, enligt nyhetsbyråns källor.

Stödet ska kunna ges i form av skuldfinansiering och lån till fastighetsutvecklare som kategoriseras vara "av kvalitet", baserat på kriterier såsom hög regelefterlevnad. Finansieringen ska därefter kunna nyttjas för ändamål såsom fastighetsinvesteringar och förvärv, skriver Bloomberg News.

Det finns över 100 fastighetsutvecklare med marknadsvärden på motsvarande över 1 miljard dollar som tävlar om stödpengar, med utgångspunkt i revisioner som gjorts av finansiella resultat för 2022. Vilka som ges stöd kommer dock sannolikt inte att kommuniceras offentligt, enligt nyhetsbyrån.

Utvecklingen på Kinas fastighetsscen har slagit hårt mot många av de stora konglomeratlika bolag som tagit stora risker med hög expansionstakt till stor belåning. Det främsta exemplet är Evergrande, som är världens mest skuldsatta fastighetsbolag. Härvan har lett till ett rekonstruktionsförfarande där Evergrande gång efter annan misslyckats med att leva upp till förpliktelser. Det senaste nederlaget var att Evergrandes utlovade preliminära rekonstruktionsplan uteblev innan slutet av år 2022.

Parallellt har tvångsförsäljningen av Evergrandes högkvarter i Hongkong, en skyskrapa, misslyckats vid två tillfällen.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Mårten Othérus blir ny vd för Nordr Sverige: "Finns stora möjligheter"

Karriär Efter 19 år i Veidekke och senare det som blev Nordr så har Mårten Othérus haft titlarna regionchef, affärsutvecklingschef och investeringschef. Nu kan han sätta verkställande direktör på meritlistan. Han berättar om hur han vill ta sig an bolagets utveckling framåt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige