Image

Jernhusen säljer stationsfastigheter

LOGISTIK Jernhusen har beslutat sig för att sälja ett antal stationshus. Det handlar om fastigheter på sex olika orter.
Publicerad den 15 Maj 2008

Mindre järnvägsstationer tillhör ofta sin orts främsta byggnader. De ligger centralt, är byggda i vacker arkitektur och har en lokal historia värd att bevara. I takt med att våra resmönster förändras och infrastrukturen utvecklas har många av de mindre järnvägsstationerna förlorat en del av sin betydelse sett från ett resenärsperspektiv.

I stället för att stationerna står oanvända och riskerar att förfalla eller vandaliseras, arbetar Jernhusen för att ge dem ett nytt liv med lokalt förankrade ägare.
- Vi har tillsammans med Banverket och tågoperatörerna utrett förutsättningarna för dessa fastigheter och tror att kommunen och/eller det lokala näringslivet bättre kan ta tillvara på fastighetens utvecklingsmöjligheter. Med stationsfastigheten fullt uthyrd minskas även riskerna för vandalisering, säger Amir El-Sayed, affärsområdeschef på Jernhusen.

De stationsfastigheter som berörs är: Skelleftehamn, Jörn, Älvsbyn, Holmsund, Mellansel och Duved.

I de stationer som har en öppen väntsal säkerställs den funktionen genom att fastigheten säljs med ett hyreskontrakt samt ett servitut som ger den nya ägaren skyldighet att upplåta väntsal. Formell hyresgäst till väntsalen blir Jernhusens helägda dotterbolag SRAB.

- Redan idag samarbetar vi med kommuner, trafikoperatörer, lokala näringslivet och Banverket i utvecklingen av de mindre stationerna. Tillsammans utreder vi fastighetens förutsättningar. De lokala aktörerna har god lokalkännedom och ett kontaktnät för att få in nya verksamheter. Järpen, Undersåker och Järvsö är bra exempel där det lokala näringslivet eller kommunen gått in som ny ägare, berättar Amir El-Sayed, affärsområdeschef på Jernhusen.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige