Image
Hotell Liseberg Heden.
Hotell Liseberg Heden. Bild: Higab

Higab köper Hotell Liseberg Heden och Elyseum

Transaktioner Redan i mars 2019 kunde Fastighetssverige berätta att Göteborgs stad ville köpa loss hotellet. Efter beslut i Higabs styrelse är det nu klart att Higab köper Hotell Liseberg Heden och att man även köper Elyseum.
Publicerad den 8 Oktober 2020
Elyseum. Bild: Higab
Elyseum. Stefan Lundqvist. Bild: Higab/Carina Gran
Stefan Lundqvist.

– Som fastighetsbolag ska vi bidra till Göteborgs utveckling och ta hand om stadens kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Därför passar fastigheterna väl in i vårt bestånd. Hotell Liseberg Heden är en strategiskt viktig plats och Elyseum är med sin vackra utformning och sitt museum en viktig del av Göteborgs historia, säger Stefan Lundqvist, vice vd på Higab.

Redan 2014 fick Liseberg AB i uppdrag av kommunstyrelsen att sälja Hotell Liseberg Heden för att frigöra medel till bygget av det nya tematiserade familjehotellet. Under förra året föreslogs att Higab skulle överta hotellet för att fastigheten med sitt strategiska läge ska finnas kvar inom Göteborgs Stad. Den 23 januari i år godkändes förslaget av kommunfullmäktige och nu har även Higabs styrelse sagt ja.
– Higab äger i dagsläget flera hotell, så det blir en naturlig del av vår förvaltning. Hotellverksamheten kommer inte att påverkas, säger Stefan Lundqvist.

Förutom köpet av Hotell Liseberg Heden har Higabs styrelse godkänt förslaget att köpa det före detta elverket, Elyseum, vid Gamla Ullevi. Huset är ritat av Hans Hedlund som även ligger bakom ritningarna till bland annat Stora Saluhallen och Allégården. Elyseum byggdes 1908 och ägs av Göteborg Energi som har ett energimuseum i ena delen av huset, medan andra delen hyrs av STF Centrum som bedriver kommunal skolverksamhet. Beslutet att sälja fastigheten handlar om att Göteborg Energi inte har som kärnverksamhet att äga och förvalta fastigheter. Att ta hand om kulturhistoriskt värdefulla byggnader ligger däremot i linje med Higabs långsiktiga förvaltningsuppdrag.

Övertagandet av Elyseum beräknas ske den 1 december 2020 och av Hotell Liseberg Heden den 1 april 2021.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Westerlinds och A-hus satsar på småhus i Norrland

Bostäder Westerlinds ska representera A-hus, Sveriges tredje största husleverantör, i ny satsning på den norrländska marknaden. Det handlar om en totalentreprenad, främst på expansiva orter som exempelvis Skellefteå, Sundsvall och Umeå. Fastighetssverige har talat med Tobias Wikström, affärsområdeschef på Westerlinds, och han utesluter inte nyanställningar på sikt.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige