Image
Avenyn ska få sig ett ordentligt ansiktslyft när Göteborgs stad och fastighetsägarna längs gatan samarbetar för en större satsning framöver.

Fritsche om Avenyns ansiktslyft: "Förtjänar ett bättre utseende"

Bolag Wallenstams vice vd Marina Fritsche berättar för Fastighetssverige om bolagets förhoppningar och delaktighet när staden och fastighetsägarna längs Avenyn tar ett nytt grepp för att lyfta Göteborgs paradgata.


Avenyn ska få sig ett ordentligt ansiktslyft när Göteborgs stad och fastighetsägarna längs gatan samarbetar för en större satsning framöver.

Stort samarbete ska ge Avenyn ny glans

Bygg/Arkitektur Sveriges mest kända gata kommer de närmaste åren att utvecklas för att åter bli den vackraste. Göteborgs Stad och fastighetsägare längs Avenyn planerar nu inför en större upprustning och ny gestaltning.


Jernhusen ska bygga mittuppgången till Västlänkens station Centralen. Byggnadens gestaltning är en del av detaljplanen från 2016 och representerar inte nödvändigtvis den slutgiltiga utformningen.

Fyra arkitektkontor vidare till parallellt uppdrag för Mittuppgången i Göteborg

Bygg/Arkitektur De fyra arkitektkontoren som kvalificerat till det parallella uppdraget är Cobe A/S, Dorte Mandrup A/S, Erséus Arkitekter och Reiulf Ramstad Arkitekter AS.


Nordhagsvägen i Torslanda, vårdcentral och tandläkare.

Planerad storförsäljning i Göteborg avbruten

Bolag Sedan 2019 har ett ärende pågått om att förbereda för försäljning av 19 kommunalt ägda fastigheter i Göteborg. På kommunfullmäktiges möte den 16 september beslutades att avbryta den planerade storförsäljningen.


Mölndals vattenverk.

Göteborgs kommun säljer fastighet till kranskommun

Transaktioner Staden ska sälja projektkritisk tomt på 1 230 kvadratmeter till Mölndals kommun. Fastighetssverige berättar mer om försäljningen.


Markanvisningen som föreslås består av två alternativa områden, område B1 som är markerat med rött, och område B2 som är markerat med blått. En precisering av markanvisningen kommer att ske i senare skede.

Noterad bjässe ruvar på lukrativ kommun-affär

Bolag Beredd att sälja fastighet för mångmiljonbelopp i utbyte mot förvärv av 30 000 kvadratmeter byggrätt i guldläge. Fastighetssverige berättar mer om det omfattande avtalet i Göteborg.


Hotell Liseberg Heden.

Higab köper Hotell Liseberg Heden och Elyseum

Transaktioner Redan i mars 2019 kunde Fastighetssverige berätta att Göteborgs stad ville köpa loss hotellet. Efter beslut i Higabs styrelse är det nu klart att Higab köper Hotell Liseberg Heden och att man även köper Elyseum.


Göteborgs kommunala fastighetsbolag Higab vill sälja tre fastigheter värda sammanlagt över en miljard kronor.

Här är miljardtrion som delar de politiska krafterna

Göteborg Tre fastigheter på 44 000 kvadratmeter värda över en miljard kronor – det är vad Higab vill sälja av för att klara ekonomin de kommande åren. Men förslaget är inte okontroversiellt och det råder stor politisk oenighet inom Stadshuskoncernen. Fastighetssverige berättar mer.


Brewhouse och Hotel Eggers är två av de fastigheter som Higab vill sälja.

Beslut om fastighetsförsäljningar skjuts upp

Göteborg Igår beslutade kommunstyrelsen i Göteborg att bordlägga ärendena som innebär att bland annat 22 fastigheter inom Higabs bestånd säljs. Fastighetssverige berättar mer om beslutet.


Fastigheten där anrika Hotell Eggers huserar är en av 29 fastigheter som kommunen vill försöka sälja.

Klart: Här är Göteborgsfastigheterna som kommunen vill sälja

Bolag Efter flera vändor har nu Göteborgs Stadshus kommit fram till att 29 av stadens kommersiella fastigheter är lämpliga för försäljning de närmaste tre åren. Fastighetssverige berättar mer om planerna och fastigheterna – som har ett sammanlagt värde på över en miljard kronor.


Prime Living har stämt Göteborgs stad för det uppsagda arrendeavtalet gällande Rambergsstaden. Martin Öbo är fastighetsdirektör på kommunen.

Prime Living kräver kvarts miljard av kommunen: "Inte förvånade"

Bygg/Arkitektur Att Prime Living stämmer Göteborgs stad för avtalsbrott kommer inte som någon överraskning för kommunen eller fastighetsdirektören Martin Öbo. Han tycker snarare att det är välkommet att någonting äntligen händer som tar ärendet framåt. För Fastighetssverige berättar han mer om sin syn på tvisten med det pressade fastighetsbolaget.


Göteborgs nya centralbad kan snart vara ett steg närmare att placeras i Gullbergsvass.

Efter skyndsam rapport – här kan Göteborgs nya centralbad byggas

Bygg/Arkitektur I Göteborg ska ett nytt centralbad byggas för att ersätta gamla Valhallabadet i staden. Efter skyndsamt utredande de senaste veckorna är den framtida placeringen av anläggningen ett steg närmare att kunna slås fast. Fastighetssverige berättar mer om miljardprojektet.


Visualisering av planförslaget vid full utbyggnad.

Här vill Skandia förtäta med hundratals bostäder

Bygg/Arkitektur Skandia Fastigheter kan få i uppdrag att förtäta bostadsbeståndet i en attraktiv Göteborgsstadsdel. Fastighetssverige berättar mer.


Fixfabriksomradet, kvarter tre som nu är ute på markanvisning.

Ingen ny tävling – men tydliga spelregler

Bygg/Arkitektur Förra året arrangerade Göteborgs stad en markanvisningstävling för det första kvarteret i Fixfabriksområdet i Majorna. Tävlingen blev lyckad och priset högre än förväntat. Nu är det dags för kvarter tre och sex att säljas, och prislappen baseras på det första kvarterets markanvisningstävling.
– Risken för staden att göra en missbedömning på 50 miljoner vore förödande fel, säger Fredrik Mellberg, fastighetsutvecklare på Fastighetskontoret i Göteborg.


Esperantoplatsen 7-9 kan bli till salu.

Fler anrika Göteborgsfastigheter kan snart vara till salu

Göteborg Sedan tidigare har det varit klart att bland annat fastigheterna där Hotell Eggers, Brewhouse och Göta källare huserar kan komma att bli till salu. Göteborgs stadshus har nu kommit fram till fler, totalt 36 kommersiella fastigheter värda cirka två miljarder, går att avyttra. Här är hela listan!


Gläntan på Pusterviksplatsen.

Bildspel: Så blir Västlänkens Station Haga

Bygg/Arkitektur Förslaget Gläntan från Gottlieb Paludan Architects och ÅF Infrastructure har utsetts till vinnare i projekttävlingen om gestaltning av stadsrummet vid Västlänkens station Haga i Göteborg.


Masthuggskajen först att Citylabcertifieras

Bygg/Arkitektur Masthuggskajen i Göteborg blir det första stadsutvecklingsprojektet att tilldelas en Citylabcertifiering. Certifieringssystemet, som är utvecklat av Sweden Green Building Council är det första för hållbar stadsutveckling som är helt anpassat för svenska förhållanden.


De tre finalförslagen.

Oortodox markanvisningstävling i Göteborg

Bygg/Arkitektur För Fastighetssverige berättar projektledaren bakom Göteborgs annorlunda markanvisningstävling mer om arbetsprocessen.


Ny stadsbyggnadsdirektör tillträder i Göteborg

Göteborg Henrik Kant tillträder som stadsbyggnadsdirektör på stadsbyggnadskontoret i Göteborgs Stad och ersätter Agneta Hammer som går i pension.


Fastigheten Järnbrott 168:1.

Göteborgs stad hyr av Kungsleden

Uthyrning Kungsleden hyr ut 2 000 kvadratmeter i Högsbo till Göteborgs stad.