Image

Hel ö i Göteborgs skärgård till salu

Transaktioner Stora Känsö, omfattande 58 hektar, är till salu. - Säljarens prisidé är 100 miljoner kronor, säger mäklaren Urban Kullbo på Swedbank Kommersiella som har fått säljuppdraget.
Publicerad den 24 Oktober 2013

Känsö är cirka 58 hektar stor. Utöver detta tillkommer vattenrätt runt ön samt en egen hamn med bryggor och pir. Känsö utnyttjas idag genom ett tillfälligt arrendeavtal av försvaret som disponerar ett 20-tal byggnader som ägs av svenska staten, genom Fortifikationsverket.

Känsö har en lång, spännande historia och är mest känt för den karantänsanläggning som anlades här i början av 1800-talet och avvecklades först 1934. Handelsskepp från runtom i världen fick vid sjukdomsutbrott ligga i karantän utanför Känsö medan lasten renades och sjuka isolerades på ön i speciella byggnader som uppfördes 1816-1818. Dessa byggnader står än idag kvar i orört skick till det yttre.

Ön ägs i dag av Brännö bys samfällighetsförening, som vann en tvist kring ägandefrågan i hovrätten 2009. Domen fastställdes av Högsta domstolen 2010.

Samtidigt som Brännö bys samfällighetsförening vill sälja ön förs förhandlingar med Fortifikationsverket kring arrendefrågan.

- Det är försvarets behov som styr hur vi agerar som ägare av byggnaderna på Känsö, säger Lennart Kjellin, chefsjurist på Fortifikationsverket, till Göteborgs-Posten.

Han är inte främmande för att Fortifikationsverket lägger ett bud på ön. Enligt G-P sa ägarna nej till ett bud på 18 miljoner kronor från Fortifikationsverket tidigare i år.

Ön säljs som en projektfastighet.
- Mycket är k-märkt och det är uteslutet att bygga mer än det som finns där. Men det finns många möjligheter, semesterparadis och annat, säger Mikael Nyberg på Swedbank Kommersiella.

Visningar sker efter överenskommelse eftersom Känsö är militärt område.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Bilderna bakom kulisserna: Så ska legendarisk rockklubb bli galen golfklubb på 1 000 kvadrat

Uthyrning Olle Frandsen, en av grundarna till Underground Golf Club, möter upp på Fastighetssveriges reporter i den legendariska rockkonsertlokalen på Kaserntorget, mitt i den centrala smeten av Göteborg. Om en kort tid är det dock galen golf som ska fylla den 1 000 kvadratmeter stora lokalen. – Självklart ska vi behålla Sticky Fingers-skylten på något sätt, säger han.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige