Image

Globala institutioner planerar öka sin fastighetsallokering

Bolag Mer än hälften av investerarna planerar att öka sina allokeringar till fastigheter i multiportföljer enligt en ny rapport från Colliers International.
Publicerad den 23 December 2015

Avkastningarna kommer troligen att komprimeras ytterligare då 52 procent av respondenterna i undersökningen för Global Investor Outlook (GIO) för 2016 säger att de kommer att flytta mer pengar till fastigheter under nästa år. Tillsammans med relativt låga skuldnivåer – jämfört med tidigare marknadstoppar – kommer detta kapitalflöde att ytterligare befästa ett långsiktigt stabilt klimat för avkastning på den globala fastighetsmarknaden.

GIO för 2016 visar att trots en minskad riskbenägenhet kommer skulder att spela en större roll på marknaden nästa år då investerare försöker öka sin avkastning på eget kapital (cash-on-cash return).

Colliers uppskattar att upp till 400 miljarder USD institutionella medel kan komma att börja jaga globala fastigheter för att diversifiera sig och sluta att blöda kontanter på grund av de traditionella underprestationerna i värdepapper med fast ränta.

Förra månaden tillkännagav Japans Government Pension Investment Fund enorma förluster och meddelade att man för första gången går in på den kommersiella fastighetsmarknaden beväpnade med uppskattningsvis 65 miljarder USD. Kinesiska försäkringsbolag har redan snappat upp miljardtillgångar och kan ha mer än 70 miljarder USD att spendera.

Den typen av investerare kräver värdefulla tillgångar så att de kan investera stora mängder kapital i ett svep. Det är därför stora städer som London och New York har blivit så heta marknader med avkastningar på betydligt under fyra procent för förstklassiga kontorsbyggnader.

Fastighetskapitalet har aldrig varit mer rörligt. De globala internationella investeringarna uppgick till cirka 250 miljarder USD, det vill säga 40 procent av de totala direkta volymerna, under de första nio månaderna 2015. Det kan jämföras med 33 procent förra året och 37 procent vid toppen av föregående cykel (2007).

Investerarnas 10 främsta destinationer
USA - 79 %
Storbritannien - 55 %
Tyskland - 51 %
Australien - 40 %
Frankrike - 34 %
Japan - 32 %
Spanien - 25 %
Singapore - 22 %
Nederländerna - 21 %
Kanada - 19 %

Källa: Colliers International

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

P-G Persson: "Det kommer bli ett förvärv där i år"

Bolag P-G Persson är nu inne på sitt fjortonde år som börs-vd för Platzer Fastigheter och är utan tvekan en av de tongivande branschprofilerna som är med och bygger staden Göteborg. Här berättar han mer om varför bolaget aldrig breddat sig utanför Göteborgsområdet, hur kontorssituationen i staden kommer påverkas med alla nyetableringar som är på gång och ett förvärv som han garanterar kommer bli av under 2022.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY