Image
kano Bostad, Selvaag Bostad, Sveaviken Bostad och Titania får markanvisningar vid den kommande tunnelbanestationen i Barkarbystaden. Totalt bygger de fyra aktörerna runt 1 000 bostäder, lokaler för kontor och kommersiella verksamheter samt en förskola.
kano Bostad, Selvaag Bostad, Sveaviken Bostad och Titania får markanvisningar vid den kommande tunnelbanestationen i Barkarbystaden. Totalt bygger de fyra aktörerna runt 1 000 bostäder, lokaler för kontor och kommersiella verksamheter samt en förskola. Bild: Järfälla kommun

Fyra aktörer får markanvisningar i Barkarbystaden

Bygg/Arkitektur Järfälla kommun markanvisar fyra centrala stadskvarter om totalt 78 000 kvadratmeter BTA för bostäder, kontor och centrumverksamhet vid den framtida tunnelbanan i Barkarbystaden. Bygger och utvecklar de fyra kvarteren gör Ikano Bostad, Selvaag Bostad, Sveaviken Bostad och Titania.
Publicerad den 1 Juni 2021

– Stadsutvecklingen i Barkarby är i ett intensivt skede där unika satsningar på ny infrastruktur som tunnelbana och regionaltågsstation växer fram sida vid sida med nya kvarter för bostäder, arbetsplatser, handel, service och fritid. Att Ikano Bostad, Selvaag Bostad, Sveaviken Bostad och Titania väljer att investera i Barkarby visar att vi utvecklar en attraktiv plats för framtiden. Tillsammans skapar vi en livfull, upplevelserik och dynamisk stadsmiljö där människor trivs, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla.

De fyra kvarteren, som kommer att innehålla runt 1 000 nya bostäder, ligger i direkt anslutning eller på gångavstånd till Barkarbystadens framtida tunnelbanestation som står klar 2026 och till naturreservatet som gränsar till den framväxande stadsmiljön.

Ikano Bostad investerar för andra gången i Barkarbystaden och får markanvisning för ett kvarter om 18 500 kvadratmeter BTA där de planerar för 220 bostadsrätter och lokaler för kommersiell verksamhet i gatuplan. Bostäderna kommer att byggas enligt Svanen. Byggstart planeras till 2022.

Selvaag Bostad får markanvisning av ett kvarter om 19 000 kvadratmeter BTA där de utvecklar bostadsrätter utifrån deras koncept Selvaag Pluss, ett livsstilsboende med fokus på hälsa, trivsel och trygghet för boende i alla åldrar. Bostäderna får funktioner som ger hög levnadsstandard med bland annat hotelliknande service där de boende får tillgång till bemannad reception, välutrustat gym, festlokal, konferensrum och en lounge för fika och umgänge. Byggstart planeras till 2023.

Sveaviken Bostad investerar för andra gången i Barkarbystaden och får markanvisning för ett kvarter om 16 500 kvadratmeter. Här planerar Sveaviken Bostad för 200 bostadsrätter/ägarlägenheter samt bokaler och lokaler för kommersiell verksamhet. Byggstart planeras till 2022.

Titania får markanvisning för ett kvarter mitt emot Barkarbystadens tunnelbanestation om 24 000 kvadratmeter BTA. Här planerar Titania för 400 lägenheter och stadsradhus upplåtna som bostadsrätter/äganderätter, 2 000 kvadratmeter lokaler för handel- och restaurangverksamhet samt en förskola för 120 barn. Byggstart planeras till 2023.

– Vi är väldigt glada över att få fortsätta bidra och samarbeta i utvecklingen av Barkarby tillsammans med Järfälla kommun. Vårt bostadserbjudande kompletterar bostadsutbudet i Barkarby på ett bra sätt. Det kommer bland annat bli Svanenmärkta, kvadratsmarta bostäder och en grönskande gård som bjuder in till gemenskap, säger Linda Leppänen, bostadsutvecklingschef Stockholm Norr Ikano Bostad.

– Det är kul att få bidra till Järfälla kommuns arbete för en hållbar och trivsam stadsdel i Barkarby. Med vårt varumärkesskyddade Plusskoncept vill vi hjälpa människor till ett bekymmersfritt boende och ett livspussel som lättare går ihop. Vi vet hur man skapar trivsel, vårt höga Nöjda Kund Index talar sitt tydliga språk, säger Britta Blaxhult, vd Selvaag Bostad.

– Vi på Sveaviken Bostad är glada och stolta över att få vara med på resan när Barkarbystaden växer fram. Vi tar med oss goda erfarenheter av arbetet med kvarter 15, inte minst från samverkan med övriga byggaktörer och Järfälla kommun. Det känns därför extra positivt att nu få möjligheten att vara med och bygga ytterligare ett kvarter i Sveriges mest spännande stadsutvecklingsprojekt, säger Pär Thomaeus, vd Sveaviken Bostad.

– Vi tackar Järfälla kommun för förtroendet att utveckla ett av de största och mesta centralt belägna kvarteren i området. Bebyggelsen kommer att ligga i direkt anknytning till t-bana, torgbildning och möjliggör för oss att både skapa ett intressant utbud av kommersiella lokaler i bottenplan samt drygt 400 bostäder i varierande storlekar byggda kring en grönskande innergård, säger Einar Janson, vd Titania.

Beslut om godkännande av markanvisningsavtal med Ikano, Selvaag Bostad, Sveaviken och Titania togs av kommunstyrelsen i Järfälla måndagen den 31 maj.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige