Image
Förvaltaren bygger högt i trä i Ursvik, Sundbyberg.
Förvaltaren bygger högt i trä i Ursvik, Sundbyberg. Bild: Belatchew Arkitekter

Förvaltaren bygger högt i trä

Bygg/Arkitektur Förvaltarens landmärke vid nya tvärbanans hållplats Ursviks torg blir stadsdelens första höghus i trä. Huset närmast torget kommer att prägla gatubilden i hela västra Ursvik, såväl till gestaltning som till innehåll. Målsättningen är att bygget kommer igång i höst, med beräknad inflyttning 2023.
Publicerad den 27 April 2021

Torghuset blir en naturlig mötesplats i direkt anslutning till tvärbanans nya station. Planen är att det ska finnas restaurang och café i gatuplanet av Torghuset. Huset också tänkt att inrymma delar av Sundbybergs stads kulturella verksamhet. Totalt blir det också 119 nya hyresrätter.

Det är Belatchew Arkitekter står bakom utformningen av Torghuset.
– Vi ville skapa en välkomnande och öppen byggnad som återspeglar sin tid. Detta har vi gjort genom att lägga extra krut på restauranger och kulturverksamhet mot gata och torg. Det vill säga de funktioner som vävs samman med livet på torget och som gör platsen levande. Materialet vi främst har valt att arbeta med är trä. Ett material som känns självklart att överväga idag om man vill skapa en byggnad av sin tid och som dessutom har ett så lågt klimatavtryck som möjligt, säger Elinor Blomberg på Belatchew Arkitekter.

Torghuset består av två huskroppar. En sex våningar hög byggnad med fasad i lärkträ vid torget – med en 14 våningar hög byggnad i ryggen. Allt sammanlänkat i gatuplanet. Att bygga mer i trä är en målsättning som Sundbybergs stad och Förvaltaren har.

– Trä är dessutom ett mjukt och varmt material som bidrar till den varma känslan vi vill skapa i Torghuset. I kombination med trä har vi valt att satsa på infärgad betong i sockelvåning och torn. När vi bygger det höga tornet, som innehåller bostäder med bra kvaliteter och en häftig utsikt, kommer vi lägga stor vikt vid att hitta kulörer som gör fasaden levande, säger Elinor Blomberg.

Utvecklingen av torget är efterlängtat av människor som bor i Ursvik idag. Hela Ursviks torg blir det sammanhållande navet i och med tvärbanans nya hållplats som planeras till 2022.

– Det här blir en levande plats där människor handlar, reser och umgås – en naturlig mötesplats helt enkelt, säger Förvaltarens projektledare Robert Olsson.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Kicki Björklund: "Vi borde inte prata om utsatta – utan eftersatta – områden"

Bygg/Arkitektur Som tidigare vd för Bostadsbolaget är Kicki Björklund engagerad i hur bostadsområden ska kunna utvecklas och göras tryggare. Engagemanget mattas heller inte av – trots att hon numera är pensionär. Det Kicki Björklund framför allt saknar i branschen är långsiktighet. – Fastigheter är en viktig del i alla människors liv och samtidigt en stor investeringsbransch. Det går liksom inte riktigt ihop.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige