Image

Företagskonkurserna minskade med 19 procent i oktober

Ekonomi/Finansiering Företagskonkurserna minskade i oktober månad med 19 procent jämfört med samma månad 2014. Också för årets första tio månader som helhet fortsatte en positiv utveckling med minskande antal konkurser jämfört med förra året. Minskningen sedan årsskiftet är nio procent.
Publicerad den 3 November 2015
Victoria Preger, marknads- och kommunikationschef på UC. Bild: UC
Victoria Preger, marknads- och kommunikationschef på UC.

I oktober 2015 gick 511 företag i konkurs, att jämföra med oktober 2014 då 628 företag gick i konkurs.

UC:s statistik omfattar aktiebolag, handels-, och kommanditbolag samt övriga juridiska personer.

- Konkurserna har nu minskat varje månad i ett års tid och utvecklingen ligger i linje med vår analys av konjunkturläget som ser stabilt ut. Sett i antal och i ett längre tidsperspektiv börjar konkurstalen dessutom se mycket låga ut vilket tyder på att företagens överlevnadsförmåga har stärkts, säger Victoria Preger, marknads- och kommunikationschef på UC.

Sett till bransch och hittills i år har antalet konkurser i såväl sektorn ”Övriga serviceföretag inklusive företag för personliga tjänster” som ”Bevakning, fastighetsservice och kontorstjänster” har minskat med 20 procent. Sedan följer ”Byggindustri” där konkurserna har minskat med 17 procent hittills i år. Sämre har det dock gått för ”Information och kommunikation” där konkurserna har ökat med 5 procent.

Den positiva trenden med färre konkurser märks i nästan hela landet. I Kronobergs län minskade konkurserna med 23 procent, i Blekinges med 22 och i Västerbottens med 21 procent. Några län sticker dock ut med ökat antal konkurser under årets första tio månader: De ökade i Gotlands län med 85 och i Uppsala län med 46 procent. Mindre ökningar i antalet konkurser förekom även i Kalmar, Gävleborg och Norrbotten om sex, fem respektive tre procent.

Sett till storstadsregionerna har Stockholms län bäst utveckling där antalet konkurser till och med oktober minskat med 15 procent jämfört med 2014. I Västra Götalands län minskade antalet konkurser med 6 procent och i Skåne län minskade antalet konkurser med 8 procent.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Visar att vi menar allvar med vår satsning i Finland"

Bolag Strawberry fortsätter sin expansion i Finland. Nu står det klart att bolaget tar över anrika Hotel Katajanokka på Skatudden i Helsingfors – och etablerar Clarion Collection på den finländska marknaden. Strawberrys etableringschef Daniel Stenbäck berättar för Fastighetssverige om betydelsen av att lansera Clarion Collection i Finland, om Helsingfors som hotellstad och om hur den finländska hotellmarknaden står sig kontra den svenska.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige