Image

Fastighetsbolag dömt för diskriminering

BYGG En 40-årig man sökte en lägenhet hos ett göteborgsbaserat bostadsbolag men fick aldrig komma på visning. Hans bekanta med svenska namn fick däremot gå. Mannen anmälde då till DO (Diskrimineringsombudsmannen) och nu har bolaget dömts vid Göteborgs tingsrätt och tvingas betala 40 000 kronor i skadestånd till mannen.
Publicerad den 8 November 2007

Hösten 2004 anmälde den då 40-årige mannen, med ursprung i det forna Jugoslavien, intresse för tre lediga lägenheter som förvaltades av ett fastighetsbolag i Göteborg. Trots att han hade fast jobb och inga betalningsanmärkningar blev han aldrig erbjuden att komma och titta på någon av lägenheterna.
Det blev däremot två av hans svenskfödda arbetskamrater som också anmält intresse för de lediga lägenheterna. Fastighetsbolaget har tidigare förklarat sitt agerande med att de under uthyrningsförfarandet tagit hänsyn till de sökandes etniska tillhörighet för att företaget eftersträvar \"en lämplig mix i syfte att motverka bostadssegregation\" bland sina hyresgäster. Att detta inte längre vidhölls vid huvudförhandlingen lade tingsrätten ingen vikt vid.
Integrationssträvanden får aldrig leda till diskriminering
– Strävan efter integration får aldrig leda till att individer och grupper av människor diskrimineras och ges sämre möjligheter att styra över sitt boende. Vårt arbete visar att det behövs en större genomskinlighet på boendemarknaden för att kunna upptäcka och motverka diskriminering. För det krävs bland annat att man tillämpar tydliga och icke-diskriminerande kriterier vid bostadsfördelningen, säger DO Katri Linna.
Hos branschorganisationen Fastighetsägarna, där bolaget är medlem, ser man allvarligt på det inträffade och funderar på att utesluta medlemmen.

* DO driver just nu ytterligare tre processer om bostadsdiskriminering.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige