Image
I en ny rapport varnar Fastighetsägarna för att en byggkollaps riskerar framtida bostadskris.
I en ny rapport varnar Fastighetsägarna för att en byggkollaps riskerar framtida bostadskris. Bild: Istock

Fastighetsägarna varnar: Byggkollaps riskerar framtida bostadskris

Bolag Under 2023 kommer bostadsbyggandet i Sverige att mer än halveras jämfört med 2022. I Stockholms län är situationen ännu värre. Någon snar vändning finns inte i sikte. Under nästa år kommer nedgången tvärtom att eskalera. Det framgår av en ny rapport som Fastighetsägarna Stockholm publicerar i dag.
Publicerad den 7 December 2023

I rapporten "Motvind på bostadsmarknaden" tillfrågas 28 större bostadsbolag i Stockholms län om hur de påverkas av det senaste årets ökade kostnader, hur de ser på förutsättningarna för att bygga nya hyresrätter samt hur de ser på hyresförhandlingarnas funktion.

Det är en dyster bild som framträder när de största privata företagen som bygger och förvaltar bostäder blickar framåt. Enligt rapporten förväntar sig bolagen en minskning med i snitt 71 procent i den egna nyproduktionen av bostäder under det kommande året. Senaste året uppger de tillfrågade att kostnadsmassan för bostadsbolagen skjutit i höjden med cirka 42 procent, främst på grund av kraftigt stigande finansieringskostnader.

– Rapporten tydliggör att nyproduktionen av bostäder befinner sig i fritt fall utan en tydlig återhämtning i sikte. Bilden som framträder är väldigt oroande och kräver snabba insatser från politikerna. Vi står inför en akut bostadskris som måste åtgärdas för att säkra Stockholms och landets välfärd och tillväxt, säger Nathalie Brard, chef fastighetsmarknad på Fastighetsägarna Stockholm.

Efter snart två års har nu Riksbanken nått vägs ände med sina räntehöjningar. Någon snar sänkning utlovas dock inte. För kapitaltunga branscher, som fastighetssektorn, sätter det klara gränser för verksamhetens utveckling. När det gäller bostadsproduktionen förstärks problemen av kraftigt ökade byggkostnader.

– Det finns inget som talar för en snabb vändning till det positiva därefter. Det kommer ta lång tid för hushållen att få tillbaka sin investeringsförmåga i det ägda boendet. I en sådan situation skulle hyresrätten kunna gynnas, men då måste intäkterna, det vi säga hyrorna, täcka kostnaderna. Det finns en befogad oro för att det kan bli svårt, säger Tomas Ernhagen, chefekonom Fastighetsägarna.

Rapporten visar på en oväntad och snabb försämring av förutsättningarna för att äga och förvalta hyresfastigheter. De tillfrågade hyresvärdarna lyfter också problemet med det nuvarande hyresförhandlingssystemet som inte anses innehålla tillräckliga möjligheter att kompensera för kostnadsökningar genom hyresjusteringar.

– Problemen med hyresförhandlingssystemet syns tydligt i kostnads- och hyresutvecklingen. Sedan 2016 då SCB började mäta förvaltningskostnaderna har dessa kostnader ökat med 52 procent. Hyrorna har samtidigt ökat med knappt 14 procent. Det håller inte i längden. Parterna måste ta sitt ansvar för hyresrättens framtid. Kostnaderna kan på sikt inte öka mer än intäkterna, säger Nathalie Brard.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så ställer sig NCC till planerna på Oceanas återuppbyggnad

Bolag För en vecka sedan slog drömmarna om en vattenpark i Göteborg till sommaren i spillror. En brand bröt ut i Lisebergs kommande satsning Oceana, där NCC stod för uppbyggnaden. Nu finns beslut från Lisebergs styrelse att ur askan på nytt låta uppföra den över 13 000 kvadratmeter stora byggnaden.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige