Image

Fastighetsägarna: Hyresgästföreningen strandar återigen förhandlingarna

Stockholm Fastigehetsägarna menar att Hyresgästföreningen strandar ramavtalsförhandlingen om den allmänna hyresutvecklingen i Stockholm under 2018 där slutbudet på 1 procent innebär att Hyresgästföreningen vill sänka hyresnivån realt för tredje året i rad. Något som Fastighetsägarna ser som en mycket negativ signal för långsiktigt ägande av hyresrätter och en dyster nyhet för de som står utanför bostadsmarknaden.
Publicerad den 11 December 2017

– Den allmänna uppfattningen om de årliga hyresförhandlingarna är att de fungerar ungefär som avtalsförhandlingarna på arbetsmarknaden, dvs mellan två jämbördiga parter. Men så är det inte. Dessa förhandlingar lever i ett laglöst tillstånd, och ger all makt åt den part som vinner på att förhandlingarna brakar samman eftersom det då inte blir någon hyreshöjning. Idag finns det inte någon instans som parterna kan vända sig till om de inte kommer överens, och fastighetsägarkollektivet är därför helt beroende av Hyresgästföreningens goda vilja. Den lyser tyvärr med sin frånvaro, säger Nathalie Brard, hyresmarknadschef hos Fastighetsägarna Stockholm.

I och med att Hyresgästföreningen frånträtt ramavtalsförhandlingen, kommer förhandlingarna om den årliga hyresjusteringen att fortsätta mellan Hyresgästföreningen och enskilda fastighetsägare. I dessa förhandlingar gäller samma förutsättningar som i ramavtalsförhandlingen, och Hyresgästföreningen kan fritt utnyttja sitt veto. Genom att vänta ut fastighetsägaren tvingas denne till slut att gå med på mycket låga hyreshöjningar, som är bättre än inget, men som realt sett är en sänkning.

– Utvecklingen gör mig djupt oroad. Hyran är hyresvärdens enda intäkt. Går det inte ens att räkna med kostnadstäckning, kommer intresset för att äga och förvalta hyresrätter långsiktigt att minska. En del hyresgäster är kanske nöjda just nu, men för alla som står utanför är det mycket dåliga nyheter. Och i förlängningen drabbas vi alla. Med färre framtida hyresrätter fungerar arbetsmarknaden sämre, säger Nathalie Brard.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige